Gå direkt till textinnehållet

Över 50 ryska krigsbrott mot journalister i Ukraina anmälda till Haag

Reportrar utan gränser har lämnat in sin femte anmälning om krigsbrott till Internationella brottmålsdomstolen i Haag sedan kriget i Ukraina startade.

Reportrar utan gränser (RSF) har registrerat över 50 attacker som kvalificerar som krigsbrott mot journalister och medier i Ukraina sedan den 24 februari.

”De ryska beväpnade styrkorna för ett totalt krig mot nyheter och information”, skriver RSF i ett pressmeddelande i samband med att organisationen i fredags lämnade in sin femte anmälan om krigsbrott till Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

De 50 krigsbrotten rör:

  • 7 dödade journalister
  • 9 skadade journalister
  • 13 frihetsberövade journalister
  • 13 förstörda eller skadade tv-torn och redaktioner

RSFs dokumentation visar också att minst 48 journalister beskjutits av ryska soldater under kriget och RSF uppger att vid minst 18 av tillfällena har journalisterna varit måltavlor för beskjutningen. De övriga 30 tillfällena rör situationer där journalister varit inbäddade med ukrainska styrkor eller där journalister befunnit sig på platser som attackerats av ryskt artilleri eller bomber.

”Detta är ett krig där informationen själv är en måltavla: sändningsutrustning bombas, journalister är inte bara måltavlor som nyhetsförmedlare, men blir också kidnappade, torterade, hotade och till och med avrättade. Ryssland uppvisar en beslutsamhet att kontrollera all information och tysta de som bestrider den officiella propagandan, genom att tillgripa den sortens våld som är karakteristiskt för krigsbrott”, säger RSFs generalsekreterare Christophe Deloire i ett uttalande.

Fler avsnitt
Fler videos