Gå direkt till textinnehållet

Journalister kritiserar slutna EU-parlamentariker

Tolv av de europeiska journalister som drivit frågan om insyn i EU-parlamentarikernas så kallade kontorspengar kritiserar EU-domstolen och parlamentarikerna som inte vill visa kvitton.

Igår publicerades en debattext i danska Ekstrabladet och EUObserver undertecknad av tolv av de 29 europeiska journalister som tidigare granskat hur EU-parlamentsledamöterna spenderar sina skattefria så kallade kontorspengar (ca 45 000 kronor i månaden), och som drivit ett öppenhetsmål mot parlamentet om saken. Journalisterna förlorade målet i september förra året.

Journalisterna från tolv EU-länder menar att det förlorade öppenhetsmålet kommer att ”kasta en skugga” över de stundande valen till EU-parlamentet. ”Som vi ser det var vi nästan 500 miljoner som förlorade när EU-domstolen beslutade att ingen EU-medborgare har rätt att få tillgång till dokument om ledamöternas utgifter”, skriver de.

Journalisterna tydliggör att de skriver under som privatpersoner och att de inte delar någon politisk plattform.

Annons Annons

”Men som reportrar som bevakar europeisk politik har vi ett gemensamt mål: att kunna hålla valda ledamöter ansvariga för såväl deras beslut som hur de spenderar skattepengar”, skriver de.

Journalisterna konstaterar att de hade fel när de trodde att EU-domstolen skulle se det demokratiska allmänintresset i att låta journalister ta del av parlamentarikernas kvitton.

Svenska journalisten Staffan Dahllöf är en av de journalister som står bakom debattartikeln. Han ser texten som ett sätt att ge uttryck för frustration över att journalisterna förlorade i EU-domstolen, och sätta ett slags slutpunkt på ett arbete de hållit på med sedan 2015 – men också som ett sätt att skapa uppmärksamhet inför valet.

– Uttryckt lite mer positivt så ger ju valet en möjlighet att påminna om sakernas sorgliga tillstånd och i bästa fall verka för en förändring. Som Journalisten har skrivit så har ju minst tre svenska redaktioner följt upp vår granskning och mer eller mindre avkrävt löfte om öppen redovisning från de svenska partierna, skriver Dahllöf i ett mejl till Journalisten.

Journalisten skrev tidigare i veckan om hur SvD, Arbetsvärlden och Europaportalen tagit frågan om parlamentarikernas ersättningar vidare.  Bara drygt hälften av de 20 svenska kandidater till parlamentet som Europaportalen intervjuat lovar tydligt att redovisa sina kontorspengar om de blir valda.

När det europeiska journalistnätverket gjorde sin undersökning 2017 var bara 53 av 748 parlamentsledamöter villiga att visa kvitton för sina kontorsutgifter.

Fler avsnitt
Fler videos