Gå direkt till textinnehållet

Åtta av nio svenska partier vill visa kvitton

Alla riksdagspartier utom Moderaterna vill att Europaparlamentets ledamöter ska vara tvungna att redovisa sina kontorspengar.

Svenska Dagbladet drev förra året twitterkampanjen #visakvitton för att få svenska EU-parlamentariker att redovisa hur de använt de ca 45 000 skattefria kronor de får per månad i så kallade kontorspengar. I november 2018 hade bara sex av 20 svenska parlamentariker hörsammat SvDs förfrågan.

Tidigare har ett europeiskt grävnätverk kunnat visa att stora delar av kontorspengarna används privat eller går till partikassorna i ledamöternas hemländer.

Nu svarar dock åtta av nio riksdagspartier i Arbetsvärldens enkät att de vill att Europaparlamentets ledamöter ska vara tvungna att redovisa sina kontorspengar. Bara Moderaterna tar inte tydligt tar ställning för redovisningsplikt utan svarar att partiet kommer att följa det regelverk Europaparlamentet beslutar om – beslut om att öka öppenheten om pengarna togs av parlamentet i januari.

Samtidigt rapporterar nyhetssajten Europaportalen att bara drygt hälften av de 20 kandidater till parlamentet som Europaportalen intervjuat lovar tydligt att redovisa kontorspengarna.

Det är miljöpartisterna, vänsterpartisterna, FI-kandidaten, den liberala kandidaten, två socialdemokrater och en moderat som svarar rakt ja på Europaportalens fråga om de tänker redovisa sina kontorspengar om de blir valda.

Fler avsnitt
Fler videos