FOTO: Tomas Ohlsson

Journalister har
lägst förtroende

8 mars, 2012

Journalister hamnar allra längst ner på listan när svenska folket får klassa sitt förtroende för olika yrkesgrupper, enligt den senaste nätbaserade SOM-undersökningen som presenterades i dag.

Bara 24 procent har förtroende för journalister. I topp på listan, med förtroendesiffror på runt 80 procent, finns sjuksköterskor, läkare, forskare och domare.

De yngsta är mer positiva. Rödgröna sympatisörer är också lite mer positiva till journalister är alliansröstare, enligt professorerna Lennart Weibull och Sören Holmberg.

De har också mätt kännedom och förtroende för ett antal mediepersonligheter. Mest känd är Jan Guillou, som 91 procent känner till.

När det gäller förtroende hamnar Anna Hedenmo högst, 59 procent har stort förtroende för henne. Mats Svegfors har 57 procent, Eva Hamilton 54 procent, lika stort förtroende som svenskarna har för Cecilia Uddén.

Första tidningsjournalisten på förtroendelistan är Peter Wolodarski, som 48 procent har stort förtroende för.

Kvällspressens chefredaktörer hamnar lägst, med 16 respektive 12 procent för Jan Helin och Thomas Mattsson.

- De som har stort förtroende för ett medium har också stort förtroende för dess ledare, det är ett typiskt mönster, säger Lennart Weibull.

SR och SVT har högst förtroende, inte bara bland alla medieföretag som mätts, utan också bland samtliga samhällsinstitutioner, klart högre än IKEA som tidigare legat i topp.

Här kan du se hela undersökningen.

 

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Sven Inge NIlsson lör, 2012-03-10 15:41
Hade svenska folket kollat upp jan helin och hans expressiska like skulle det inte varit 16/12% utan 1,6/1,2%
Inlagt av Herr Nilsson ons, 2013-05-29 14:46
Journalisternas enda möjlighet att börja återvinna en del förtroende är att skarpt markera ett avståndstagande till kvällstidningarna, utesluta deras skribenter ur journalistförbundet och klart deklarera att de två är kommersiella produkter som inte har något med riktig journalistik att göra.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies