Gå direkt till textinnehållet

Journalist i Bergslagen får lön av EU

JOURNALISTIK Lars Ströman, journalist på Bergslagsposten, är redaktör för en tidning som ges ut av EU-kommissionen.

JOURNALISTIK Lars Ströman, journalist på Bergslagsposten, är redaktör för en tidning som ges ut av EU-kommissionen.

Samtidigt skriver han då och då om EU-frågor i Bergslagsposten på såväl nyhets- som ledarplats.

Bergslagsposten producerar Europa-Posten på entreprenad åt EU-kommissionen. Tidningen informerar om EU-kommissionens verksamhet och politiska inriktning.

Annons Annons

Lars Ströman är anställd på Bergslagsposten och samtidigt redaktör för Europa-Posten. En del av hans lön kommer alltså indirekt från EU.

Maud Larsen, före detta journalist på Sveriges Radio, numera pressinformatör åt miljöpartiet i EU-parlamentet, har reagerat över att Lars Strömans båda roller.

– Hans trovärdighet kan ifrågasättas. Man ska inte vara uppbunden av en organisation man är satt att bevaka.

Lars Ströman, som för övrigt även är ordförande i Publicistklubbens mellersta krets, säger att han inte har reflekterat över trovärdighetsfrågan.

– Jag ser främst till Europa-Postens journalistiska kvalitet. Jag skriver om EU på samma sätt i Europa-Posten som jag gör i Bergslagsposten.

Lars Ströman betonar att han i Europa-Posten inte skriver opinionsbildande material, till exempel ledare, samt att han tagit in flera EU-kritiska artiklar i tidningen.

Skulle du i Europa-Posten kunna granska Linda Stenebergs lön och förmåner (chefen för EU-kommissionens Sverigekontor)?

– Det är inget jag skulle prioritera.

En risk är att Bergslagspostens läsare misstänker att tidningen skriver EU-vänliga artiklar för att behålla EU-kommissionen som kund.

Men sådana spekulationer avfärdar Lars Ströman.

Han menar att man i så fall kan misstänka alla tidningar för att skriva okritiskt om sina annonsörer för att de inte ska dra in annonserna.

Fler avsnitt
Fler videos