Gå direkt till textinnehållet

Nordisk frilanskonferens flyttar – anställda har inte fått lön

Konferensen Nordic Freelance som organiseras av de nordiska ländernas journalistförbund har bytt konferenslokal efter att det visat sig att anställda på Skinnarbu Nasjonalparkshotell inte fått lön och hotellfacket har begärt hotellet i konkurs.

Den ambulerande frilanskonferensen Nordic Freelance arrangeras av de nordiska ländernas journalistförbunds frilansfackliga organisationer. I år är det Norsk Journalistlags frilansklubb, NJ Frilans, tur att hålla i arrangemanget, som genomförs den 22-24 september.

NJ Frilans hade planerat att hålla konferensen på Skinnarbu nasjonalparkhotell, men har nu tvingats byta lokal till Gaustablikk, efter att det stått klart att flera anställda på Skinnarbu inte fått lön på flera månader. Det rapporterar norska Journalisten.

Fackförbundet Fellesforbundet som organiserar bland andra hotellanställda har begärt Skinnarbu i konkurs för att deras medlemmar ska få ut sina löner.

Ordförande i NJ Frilans Audun Hasvik bekräftar för tidningen att det är de dåliga arbetsvillkoren på Skinnarbu som fått honom att säga upp avtalet med hotellet. Han är självkritisk och säger att han borde ha gjort ytterligare kontroller för att försäkra sig om allt var i sin ordning innan han skrev på avtalet. Att flytta konferensen har medfört en kostnadsökning om cirka 15 procent för NJ Frilans.

”Det har kostat, men solidaritet kostar ju”, säger Audun Hasvik till norska Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos