Jämtlands Tidning dubbelfälls för Kindberg-publiceringar

12 mars, 2021

MEN-beslut Jämtlands Tidning fälls för publiceringar rörande Daniel Kindberg, huvudperson i ekobrottshärvan kring Östersunds FK och Östersundshem. En av publiceringarna var ett ”internt skämt” som råkade hamna i tidningen.

I augusti förra året publicerade Jämtlands Tidning med några dagars mellanrum ett antal artiklar och rättelser som alla rörde Daniel Kindbergs självbiografi Mitt liv: Inget försvarstal. Den första artikeln, som var en recension av boken, innehöll följande formulering: ”Boken är ett ytterst tveksamt litterärt alster som närmast borde heta en psykopats bekännelser.”

I rättelserna framgick att tidningen av misstag hade publicerat fel version av recensionen. Den publicerade versionen hade ändrats som ett internt skämt. Ansvarig utgivare uppger i rättelsen: ”En psykopats bekännelser är det inte. Snarare en megaloman mytomans.”

Daniel Kindberg anmälde publiceringarna till Medieombudsmannen (MO), som konstaterar att både omdömet ”psykopat” och omdömet ”megaloman mytoman” är ”anmärkningsvärda smädeord” och att tidningen har gått längre än vad anmälaren ska behöva tåla. ”Tidningen har därmed orsakat honom en oförsvarlig publicitetsskada”, skriver MO i sitt beslut. Mediernas Etiknämnd (MEN) instämmer i MOs bedömning och klandrar Jämtlands Tidning.

I september kommenterade Jämtlands Tidnings ansvarig utgivare i en ledarartikel det faktum att Daniel Kindberg öppet gått ut med att han anmält tidningen till Medieombudsmannen för smädeorden i recensionen och rättelsen föregående månad.

I ledaren förekom flera för Daniel Kindberg nedsättande och kränkande uppgifter. En av uppgifterna var att Daniel Kindberg tjänat pengar på sin brottslighet, medan det enligt tingsrättsdomen inte fanns något ekonomiskt utbyte för Kindberg av brottsligheten.

”Genom att utan belägg anklaga anmälaren för att ha stoppat pengar i egen ficka, har tidningen orsakat honom en oförsvarlig publici­tetsskada. För detta bör tidningen klandras”, skriver MO i sitt beslut. MEN delar MOs bedömning och klandrar Jämtlands Tidning även för denna publicering.

MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies