”Jag har blivit kärleksbombad i helgen”
Journalistens krönikör Annika Hamrud fick samtal med hat och hot under helgen efter att ha blivit uthängd på en hatsajt av en anonym bloggare. ”Hatsvansen har fått ökat självförtroende bland annat eftersom den fått stöd av mer etablerade personer”, säger Annika Hamrud. Men hon berättar också att hon fått mycket stöd de senaste dagarna. ”Jag har blivit kärleksbombad.”
Journalisten berättade på måndagen om helgens hatkampanj mot Niklas Orrenius, reporter på Dagens Nyheter, och mot frilansjournalisten Annika Hamrud som också är krönikör i Journalisten. Kampanjen startade med att en anonym bloggare, ”Julia Caesar”, påstod på den danska hatsajten Snaphanen att hon förföljdes av Orrenius och Hamrud.
Av hennes beskrivning framgår att de oberoende av varandra sökt henne i hennes hem när de inte kunnat nå henne per telefon eller epost. Det är också den beskrivning som både Niklas Orrenius och Annika Hamrud gett. Det är en ganska vanlig journalistisk arbetsmetod, men ”Julia Caesar” beskriver i sin krönika det inträffade som något slags övergrepp.
– Jag har knackat på hos henne. Hon var inte hemma. Det är vad som har hänt, säger Annika Hamrud till Journalisten.
Annika Hamrud skrev om bloggaren som kallar sig Julia Caesar redan 2011, i en artikel i Göteborgs-Posten.
– Jag tycker att hon har radikaliserats under det senaste året och jag ville göra en uppföljning. Jag har skrivit om de här medierna i flera år. Hon är inte så lätt att nå. Hon har ingen telefon och ingen offentlig epost, och hon är sällan hemma. Vid det här tillfället som hon beskriver i sin krönika var hon inte hemma, uppgifterna om att jag var där säger hon sig ha fått från en granne. Jag har inte ens lyckats ställa en fråga till henne.
– Mycket av det hon skriver är påhittat. Hennes krönika är extremt twistad och hon drar sig inte för att ljuga. Hon har hittat på att jag och Niklas Orrenius samarbetar, och det är ju inte sant. Bilden på bilen som hon publicerat är tagen från en begagnad bil-sajt på nätet. Det är så hon jobbar.
[Journalisten undersöker efter intervjun med Annika Hamrud den uppgiften, och den visar sig stämma. Bilden på bilen som ”Julia Caesar” publicerat finns på många olika bilsajter på nätet. Den har inget med Annika Hamrud att göra.]
Varför är det viktigt att söka upp henne?
– Det är väldigt viktigt att alla får komma till tals. Det är en grundläggande journalistisk princip. Det är basalt. Man ska fråga personer man ska skriva om och man ska upplysa dem om att man tänker skriva om dem.
Fick du ta emot mycket hat och hot på grund av hennes krönika?
– Det började ringa och komma mejl på lördagen och det pågick sedan under helgen. Mitt nummer låg ute på Flashback. Det var många könsord. Mycket kom via sociala medier, där Jan Sjunnesson [tidigare utgivare på SD-tidningen Samtiden, reds anm], skrev att jag skulle få mina fiskar varma.
Hur tänker du kring reaktionerna?
– Hatsvansen har fått ökat självförtroende bland annat eftersom den fått stöd av mer etablerade personer, som till exempel Jan Sjunnesson eller som ledarskribenten Marika Formgren, som nu alltså deltar i att uppvigla mobbar. Det finns starka motkrafter, men jag tycker att det känns väldigt hemskt att vi är på väg mot en situation där journalister blir så rädda att de inte vågar berätta om dessa saker längre. Jag tror att det redan är så i många fall. Man kan inte begära att människor ska utstå sådant här, säger Annika Hamrud.
Har det blivit värre?
– Inte för min egen del. När jag började bevaka Sverigedemokraterna 2010 var jag ganska ensam, och då var jag mer utsatt. Nu är det många som skriver, och det är lättare om det inte är bara vissa som får ta merparten av hatet. Det största problemet har frilansarna som saknar de stora tidningarnas resurser och skydd. Risken är större att frilansar tystnar. Men det har blivit värre överlag. Jag ser en radikalisering av rörelsen, med grövre rasism och stärkt självförtroende bland annat på grund av opinionssiffrorna för SD.
Du har utsatts för hot och hat tidigare i samband med bevakningen av SD. Ångrar du att du började bevaka partiet 2010?
– Nej, jag började för att jag upplevde att SD var underbevakad. Många levde i förnekelse och trodde inte på att utvecklingen skulle bli som den har blivit.
Hur känns det att bli utsatt?
– Det har ebbat ut nu efter helgen och jag forsätter att få mycket stöd. Jag har blivit kärleksbombad. Nu reser jag bort ett tag för ett reportage och det ser jag mycket fram emot, säger Annika Hamrud.