Gå direkt till textinnehållet

DNs Sanna Torén Björling: ”Abort har blivit ett politiskt verktyg”

Efter mer än ett halvsekel av liberalisering har rätten till abort kraftigt försämrats i flera västerländska länder. I boken Slaget om aborträtten kopplar DN-reportern Sanna Torén Björling ihop bakslagen med en försvagad demokrati.

Tidigare USA-korren Sanna Torén Björling blev uppvaktad av förläggaren Åsa Selling efter en artikel om bakslagen för aborträtt som hon skrivit i DN Kultur. Hon tvekade en tid, men insåg sedan att hon följde frågan och att den rörde områden hon intresserar sig för: demokrati, mänskliga rättigheter. Sedan råkade hon vara på semester i USA när Högsta domstolens chockbeslut som rev upp den nationella aborträtten kom, i juni 2022. 
– När telefonen började blippa stod vi och skulle göra gravad lax för att bjuda våra vänner på svensk midsommarfest, säger Sanna Torén Björling.

Sanna Torén Björling tar sin utgångspunkt i det monumentala bakslaget för aborträtten i USA, men besöker också Polen där rätten till abort försvann 2020, och Italien där en samvetsklausul gör att bara en minoritet av läkarna utför aborter. Hon konstaterar att den folkliga opinionen i länderna inte har förändrats, det finns fortsatt ett starkt stöd för kvinnors rätt att göra abort.
– I stället har abort blivit ett politiskt verktyg som används av vissa krafter i speciella syften.
De krafterna är ofta högerpopulistiska partier som lutar sig mot djupt konservativa, kristna väljarbaser, men också högernationalister. I boken visar hon hur det republikanska partiet i USA över tid bytt fot i abortfrågan och hur antiabortaktivisterna jobbat mycket långsiktigt för att skapa politisk förändring. 

Du beskriver hur politisk och polariserande abortfrågan blivit i flera länder. Har du märkt det som reporter?
– Man märker bara i Sverige att nästan alla har känslor eller en uppfattning om abortfrågan. Den angår nästan alla, på olika sätt. I USA kan det bli väldigt hätskt. I Polen var vissa rädda för att ställa upp, andra ville inte intervjuas eftersom jag hade pratat med vissa representanter för den andra sidan.
Hon ser paralleller mellan en försvagad aborträtt och en global försvagad demokrati.
– Om alla människor inte har samma rätt att bestämma över sin kropp är vi inte lika mycket värda.

Annons Annons

Att skriva bok är det svåraste som finns näst efter att uppfostra barn, tycker trillingmamman Sanna Torén Björling. 
– Den stora utmaningen är att hitta rätt ton. Reportagesamlingar blir väldigt sällan bra, alla är inte Kapuściński, dagstidningsprosan håller inte i bokformat. Det behövs något mer för att behålla läsarens uppmärksamhet.

Slaget om aborträtten ges ut av Romanus & Selling.

Fler avsnitt
Fler videos