Gå direkt till textinnehållet

Dagens ETC jagar nya delägare – ”Vi fick in 5,2 miljoner kronor i helgen”

Dagens ETC har startat en kampanj för att få in fler betalande läsare och nya ägare när mediestödet minskar. ”Målet är 36 000 prenumeranter”, säger grundaren Johan Ehrenberg.

Dagens ETC skulle kunna bli en av de stora förlorarna på det nya mediestödet – men beskedet om vad som kommer att gälla från den 1 januari dröjer.

– Vi ligger inte värst till eftersom vi har en mindre andel av våra intäkter från presstödet än många andra tidningar. Men vi måste hitta ett helt nytt sätt att bli finansierade, säger Johan Ehrenberg, grundare och delägare.

För Dagens ETC handlar det om 22 miljoner kronor som kan gå förlorade på sikt när mediestödet förändras. Den totala omsättningen för tidningen är enligt årets budget 66 miljoner kronor.

– Vi vet fortfarande inte hur mycket stöd vi kommer att få nästa år, och allt talar för att vi inte kommer att få någon utbetalning alls de första fem månaderna. Regeringen mumlar och snackar men kan fortfarande inte tala om vad som gäller, eller ens ge instruktioner till sin myndighet. Man måste ha noll tilltro till vad de säger. Det är provocerande. Jag vet inte hur många tidningar som har en likviditet som klarar fem månader. Man kan inte bygga utgivning på mediestödet.

I fredags startade tidningen en kampanj för att få in, inte bara donationer och prenumerationer, utan också nya ägare genom försäljning av B-aktier.

– Det har gått fruktansvärt bra. Vi fick in 5,2 miljoner kronor genom erbjudandet om B-aktier, samt 200 000 kronor i direkt insamling. Prenumeranter har gett bort 150 prenumerationer som gåvor.

Målet med försäljningen av B-aktier är att få in 50 miljoner kronor.

Vad händer om ni inte får in 50 miljoner?
– Det finns pengar i en läsekrets som är så aktiv som den som vi har, så jag är inte orolig för det. Sen kan det ta ett år, tre år eller fem år. Det beror lite grann på vad som händer politiskt också.

– Vi bygger en säkerhet för framtiden i form av kapital som kan användas för investeringar. Men långsiktigt är prenumerantstocken viktigast.

Idag har Dagens ETC 20 000 prenumeranter. Målet har tidigare varit att ha 36 000 prenumeranter 2029, men på grund av förändringarna i mediestödet behöver Dagens ETC nå upp till den nivån betydligt snabbare, enligt Johan Ehrenberg.

Är det ett rimligt med en ökning på 75 procent på ett par år?
– Dagens ETC gick från 9 000 till 20 000 prenumeranter på två år. 36 000 är rimligt. Vi kommer att nå dit.

Och om ni inte gör det?
– Det finns andra saker man kan göra för att minska kostnaderna, till exempel på distribution och tryckning.

Du ser på sikt att ni kommer att skrota papperstidningen?
– Nej, det tror jag aldrig att jag kommer göra. Men den kanske inte kommer ut så många dagar i veckan. Det har vi inte börjat titta på eller ens diskuterat, men alla vet ju att tryckning och distribution av en papperstidning kanske inte är en framtidsmodell.

Fler videos
Fler avsnitt