Gå direkt till textinnehållet

”Jag förstod att det var en laddad fråga”

Sveriges Television skickade ett team till Lombardiet för att bevaka effekterna av coronautbrottet. ”Risken är inte försumbar, men begränsad”, säger SVTs utrikeschef Pia Bernhardson.

I går anlände SVTs Europateam, korrespondenten Christoffer Wendick och fotografen Filip Huygens, till Lombardiet i norra Italien, som drabbats hårdast i Europa av coronaviruset. De flög från Bryssel till Rom och åkte vidare med inrikesflyg till Milano.

Beslutet att skicka journalister till Lombardiet har väckt reaktioner.

– Jag förstod att det var en laddad fråga, även internt, säger Pia Bernhardson, SVTs utrikeschef.

Annons Annons

Hon valde därför också att berätta om bakgrunden till beslutet på SVTs sajt.

– De reaktioner jag har fått i mejlkorgen är delade i två läger: dels de som ifrågasätter att vi skickar journalister till regionen, dels de som undrar varför vi inte åkt tidigare.

Hur tänker du kring riskerna?
– I det här fallet är risken att våra journalister smittas av viruset. De är unga friska män, och risken att de skulle bli allvarligt sjuka är inte försumbar, men den är begränsad.

– Det är förenat med risker att vara utrikesreporter. Vi förbereder oss alltid noggrant och gör riskbedömningar. Vi skickar regelbundet journalister till konfliktområden och till platser där det finns sjukdomsspridning, parasiter och dålig tillgång till sjukvård. Vi rapporterade till exempel från Västafrika under ebolautbrottet. Blir en av våra journalister akut magsjuk i Syrien finns det ingen helikopter som kan hämta honom eller henne.

Finns det platser som är för farliga att skicka journalister till?
– Ja. Vi skickar till exempel sällan journalister till Afghanistan eftersom journalister är måltavlor där. Det är extremt farligt och man måste också väga risken mot nyttan. I nästan alla lägen kan man vidta säkerhetsåtgärder som gör det möjligt att resa till ett högriskområde. Men man måste också säkra att man har förutsättningar att kunna röra sig där och prata med människor på plats – helt enkelt att det är möjligt att göra ett gott journalistiskt arbete. 

Varför är det viktigt att ha journalister på plats i Lombardiet?
– Det är den region som har drabbats hårdast av viruset, och det är självklart att berätta om det. Vi vill förstås inte att våra journalister bara ska stå på en gata med Milano som backdrop, vi vill ju att de ska besöka till exempel sjukhus och komma människor nära, säger Pia Bernhardson.​

Fler avsnitt
Fler videos