Gå direkt till textinnehållet

Jaara Åstrand: ”Kvalitetsjournalistik bärande för Lärarförbundet”

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand betonar att inga beslut ännu är fattade om outsourcingen av förbundets tidningar.

Journalisten har i veckan rapporterat att Lärarförbundet, efter att under 2018 arbetat med att integrera tidningsavdelningen med kommunikationsavdelningen, nu meddelar att man vill lägga ut tidningsproduktionen på entreprenad. MBL-förhandlingar har inletts.

Beskedet har mötts av intern och extern kritik. Journalisten har ställt frågor till Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, som hon nu svarar på per mejl.

Varför denna plötsliga tvärvändning, efter att ni lagt så mycket kraft och pengar på att integrera tidningsavdelningen med kommunikationsavdelningen?
– Kongressen beslutade i oktober att sänka medlemsavgiften för våra medlemmar för att få fler att välja medlemsskap hos oss. Det innebär en rejält tajtare budget. Förbundsstyrelsen har därför gett kansliet i uppdrag att vidta åtgärder för att skapa en budget i balans. Extern tidningsproduktion är en del som kansliet ser skulle kunna spara pengar utan att ge avkall på medlemsnytta, kvalitetsjournalistik eller digitaliseringsuppdraget, skriver Johanna Jaara Åstrand.  

Hur ska ni spara pengarna – på personalens löner, minskat antal journalister eller minskad utgivning?
– Det är inga beslut fattade. För förbundsstyrelsen är det viktigt att respektera den MBL- förhandling som nu pågår. 

Vad säger du om kritiken bland medlemmar och förtroendevalda mot hur beslutet fattats – utan demokratisk förankring, bara fyra månader efter kongressen där tidningarna debatterades flitigt?
– Inga beslut är, som sagt, fattade ännu. Även om produktionen av förbundets tidningar skulle läggas ut på en extern leverantör, så kommer de även fortsättningsvis att vara oberoende med självständig ansvarig utgivare som fattar alla publicistiska beslut. För mig och förbundsstyrelsen ligger inriktningen fast: kvalitetsjournalistik är och förblir en bärande del i vårt medlemserbjudande.

Anställda på tidningsavdelningen känner oro och mår dåligt av beskedet. Vad vill du säga till dem?
– Jag har full förståelse för att det här väcker frågor och oro men det är kansliets uppdrag att besluta hur arbetet bland de anställda tjänstemännen ska organiseras. Jag har förtroende för att de gör det på ett ansvarsfullt och klokt sätt.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt