Gå direkt till textinnehållet

Lärarförbundet vill outsourca tidningsproduktionen

Lärarförbundet vill lägga ut produktionen av sina medlemstidningar på en extern part. Journalisterna informerades idag. ”Våra medlemmar är chockade”, säger journalistklubbens ordförande.

I morse kallades samtliga medarbetare vid Lärarförbundets tidningsavdelning till ett möte med Lärarförbundets kanslichef, HR-chef och biträdande kommunikationschef. De fick veta att förbundet har för avsikt att lägga ut produktionen av de sju medlemstidningarna på en extern leverantör. Målet är, enligt ett pressmeddelande från förbundet, att ”hitta en extern leverantör som kan producera tidningar av högsta kvalitet till en lägre kostnad än i dag och samtidigt öka tempot i den digitala utvecklingen”.

– Det kom helt som en överraskning, säger journalistklubbens ordförande Niklas Arevik om nyheten.

– Våra medlemmar är chockade, bedrövade och oroliga för sina jobb. När vi precis började kravla oss upp på fötter rycktes mattan undan igen, säger han.

Annons Annons

Journalisten har under det gångna 18 månaderna bevakat förändringarna på Lärarförbundets tidningsavdelning, där förbundet gjort ingrepp i den redaktionella friheten, slagit ihop tidningsavdelningen med kommunikationsavdelningen och tagit bort tidningarnas interngranskande uppdrag. Samtliga chefredaktörer som jobbade vid tidningarna i början av 2018, samt tidningschefen Annica Grimlund, har sedan dess valt att lämna sina uppdrag. Flera journalister har också sagt upp sig.

Journalisten söker Lärarförbundets kanslichef Sixten Frixon. I en kommentar i pressmeddelandet säger han att förbundet ”har en skyldighet gentemot medlemmarna att leverera största möjliga medlemsnytta till lägsta möjliga kostnad”.

Processen föreslås ske i form av en verksamhetsövergång, det vill säga att samtliga journalister får följa med till en framtida extern leverantör.

Förbundet betonar också att tidningarna även fortsättningsvis ska vara oberoende med självständiga ansvarig utgivare. Inga förändringar föreslås i antalet titlar eller det redaktionella programmet.

– Det låter ju bra att oberoendet betonas. Men frågan är hur kritisk man kan vara gentemot en uppdragsgivare, kommenterar Niklas Arevik.

Förhandlande fackförbund är Unionen. Kristina Hovlid som är Unionenklubbens ordförande säger till Journalisten att hon inte har mer information än vad som står i pressmeddelandet, och därför inte kan kommentera förslaget. Några förhandlingsdatum är ännu inte satta.

Fler avsnitt
Fler videos