FOTO: Tor Johnsson

Lärarförbundet vill outsourca tidningsproduktionen

18 februari, 2019

Krisen på Lärarförbundets tidningar Lärarförbundet vill lägga ut produktionen av sina medlemstidningar på en extern part. Journalisterna informerades idag. ”Våra medlemmar är chockade”, säger journalistklubbens ordförande.

I morse kallades samtliga medarbetare vid Lärarförbundets tidningsavdelning till ett möte med Lärarförbundets kanslichef, HR-chef och biträdande kommunikationschef. De fick veta att förbundet har för avsikt att lägga ut produktionen av de sju medlemstidningarna på en extern leverantör. Målet är, enligt ett pressmeddelande från förbundet, att ”hitta en extern leverantör som kan producera tidningar av högsta kvalitet till en lägre kostnad än i dag och samtidigt öka tempot i den digitala utvecklingen”.

– Det kom helt som en överraskning, säger journalistklubbens ordförande Niklas Arevik om nyheten.

– Våra medlemmar är chockade, bedrövade och oroliga för sina jobb. När vi precis började kravla oss upp på fötter rycktes mattan undan igen, säger han.

Journalisten har under det gångna 18 månaderna bevakat förändringarna på Lärarförbundets tidningsavdelning, där förbundet gjort ingrepp i den redaktionella friheten, slagit ihop tidningsavdelningen med kommunikationsavdelningen och tagit bort tidningarnas interngranskande uppdrag. Samtliga chefredaktörer som jobbade vid tidningarna i början av 2018, samt tidningschefen Annica Grimlund, har sedan dess valt att lämna sina uppdrag. Flera journalister har också sagt upp sig.

Journalisten söker Lärarförbundets kanslichef Sixten Frixon. I en kommentar i pressmeddelandet säger han att förbundet ”har en skyldighet gentemot medlemmarna att leverera största möjliga medlemsnytta till lägsta möjliga kostnad”.

Processen föreslås ske i form av en verksamhetsövergång, det vill säga att samtliga journalister får följa med till en framtida extern leverantör.

Förbundet betonar också att tidningarna även fortsättningsvis ska vara oberoende med självständiga ansvarig utgivare. Inga förändringar föreslås i antalet titlar eller det redaktionella programmet.

– Det låter ju bra att oberoendet betonas. Men frågan är hur kritisk man kan vara gentemot en uppdragsgivare, kommenterar Niklas Arevik.

Förhandlande fackförbund är Unionen. Kristina Hovlid som är Unionenklubbens ordförande säger till Journalisten att hon inte har mer information än vad som står i pressmeddelandet, och därför inte kan kommentera förslaget. Några förhandlingsdatum är ännu inte satta.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Annica Grimlund mån, 2019-02-18 17:10
Skamlöst av Lärarförbundet att behandla sina anställda journalister på detta sätt. Lärarförbundet är inte vilken firma som helst utan ett fackförbund. Jag kan inte fatta att detta händer efter att i över ett år ha ifrågasatt den självständiga journalistiken och misshandlat de anställda kommer nu detta besked. Massor med sjukskrivningar och chefer som har sagt upp sig talar sitt tydliga språk. När förbundsledningen insåg att de inte kunde påverka tidningarnas journalistiska innehåll har de väl tröttnat helt enkelt. Inga som helst intiativ till ett samarbete med respekt för de olika rollerna har tagits sedan kongressen. Inget av de förslag journalisterna själva föreslog till samarbete har genomförts. Det visar att det egentligen inte var samarbete som var förbundsledningens mål utan det var att styra rapporteringen. Ända trösten är att de anställda journalisterna förhoppningsvis hamnar så långt ifrån förbundets ledning och de planerade aktivitetsbaserade arbetsplatserna som möjligt. Med rätt medieföretag och arbetsgivare kan det bara bli bättre. Nu håller jag tummarna för att ett ansvarsfullt medieföretag, med respekt för den kompetens och de journalister som redan finns på plats, tar över verksamheten. Sveriges lärare förtjänar en fri och oberoende journalistik.
Krisen på Lärarförbundets tidningar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies