Gå direkt till textinnehållet

Iranmanifestation: ”Regeringen måste agera”

Sverige måste agera hårdare mot den iranska regimen, krävde flera talare på dagens manifestation till stöd för fängslade journalister i Iran. ”Politikerna kan göra betydligt mer”, säger Publicistklubbens Robert Aschberg.

Den iranska regimen kännetecknas av ”total repression”, utövar dödligt våld mot medborgarna och begränsar det fria ordet, konstaterade utrikesminister Tobias Billström (M) som var en av de första talarna vid manifestationen på Norrmalmstorg.

– Våldet måste upphöra, sade Billström och talade om frekventa kontakter med iranska företrädare och att EU sedan september kontinuerligt skärpt sanktionerna mot Iran.

”Agera Tobias”, skanderade demonstranter, innan exiljournalisten Parvin Ardalan tog ordet och uppmanade Sverige att ändra sin politik:

Annons Annons

– Den svenska regeringen kan inte ha fortsatta kontakter med den iranska regimen. Man måste göra allt för att fördöma och stoppa avrättningarna, sade hon.

Till svenska journalister riktade hon uppmaningen att rapportera om de 47 journalister som gripits de senaste månaderna och sitter frihetsberövade, några med hot om dödsstraff hängande över sig.

– Den största rädslan för en fängslad är att bli bortglömd, sade Parvin Ardalan.

Parisa Liljestrand: ”Nu reser sig det iranska folket. Nu räcker det!”. Foto: Hanna Lundquist

Både Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar och kulturminister Parisa Liljestrand (M) tog upp sina egna rötter i Iran, och fördömde regimens förtryck. Dadgostar krävde handling av den svenska regeringen.

– Regeringen kan inte passivt se på. Man måste omedelbart kalla upp Irans ambassadör och göra en tydlig markering, sade hon, och ville likt debattören Kurdo Baksi att det iranska revolutionsgardet ska terrorklassas.

Dadgostar krävde också tuffare sanktioner mot ledarskiktet.

– Stäng av dem, frys deras tillgångar.

Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg skrädde inte orden om det iranska styret: "Religiös skitpresident”, ”mördare”, ”korrupt sekt”, benämnde han regimen.

– Publicistklubben vill inte se de iranska ledarna stenade eller hängda, men vi vill se dem ställda inför rätta för brott mot mänskligheten, sade Aschberg.

Du var väldigt tydlig när du talade. Tycker du att politikerna här idag har varit tydliga?
– Nej. Jag förstår att man måste ha en viss diplomati även med vidriga diktaturer, men de kan nog göra betydligt mer än de gör, både i Sverige och i internationella sammanhang för att sätta press på den här islamistiska diktaturen, säger Robert Aschberg till Journalisten.

Vad skulle de kunna göra?
– Människor här till exempel kräver att man ska kalla upp ambassadören, det är väl högst rimligt.

Manifestationen hölls på dagen tre månader efter att 22-åriga Jina Mahsa Amini dog efter att ha blivit gripen av moralpolisen i Iran. Hennes död ledde vidare till en protestvåg i Iran som är den största i Iran på flera år. Tusentals människor har gripits, och minst ett 60-tal journalister som bevakat protesterna.

Arrangör var Reportrar utan gränser med stöd av Journalistförbundet, Publicistklubben, Tidningsutgivarna, Svenska PEN och Författarförbundet.

Fler avsnitt
Fler videos