Gå direkt till textinnehållet

”Inte ens departementet hade koll”

Sveriges Naturs granskning av klimatvärstingen palmolja i drivmedel har lett till att riksdagen ändrar reglerna för att stoppa statsstödet till biprodukten PFAD i biodiesel.

Sveriges Naturs chefredaktör Ylva Johnson berättar:

"Sommaren 2016 åkte våra frilansmedarbetare Per Liljas och Jonas Gratzer in i en nationalpark på Sumatra. Där kunde de se hur regnskog avverkats illegalt för att odla oljepalmer, och hur palmoljefrukter lastades på en lastbil som kördes till den finska energijätten Nestes kvarn. Neste menade senare att de slutat använda den kvarnen. Under researchen hade vi upptäckt att den klimatförstörande palmoljan inte försvunnit från svenska bensinmackar som alla trodde, utan smugits in i biodieseln genom biprodukten PFAD. Ingen hade riktigt koll på det här, inte ens på departementet, insåg vi.

Efter vår granskning – som gav Per Liljas en Guldspade – lade regeringen ett lagförslag om att PFAD inte längre ska få de förmånliga skattelättnader produkten fått fram till nu. Då satte Neste in motåtgärder och anlitade PR-byrån Westander för att lobba först gentemot rege-
ringen, sedan alliansen. Det såg ut som att de lyckats övertyga alliansen och SD. Men efter att vi kunnat visa hur industrin lobbat uppstod enighet kring förslaget. Nu på torsdag röstar riksdagen förmodligen för att stoppa PFAD i biodiesel.

Annons Annons

Jag ser vår granskning som en seger för det klassiska journalistiska fotarbetet. Den visar att stark och tydlig journalistik fortfarande har kraft. En nyckel är att vi jobbar tätt ihop med våra frilansar, vi samarbetar ofta om idé och research. Vi har jobbat mycket med sociala medier för att sprida granskningen, pingat opinionsbildare. Vi har varit envisa och försökt hålla i frågan genom att till exempel ringa till trafikutskottets ledamöter direkt efter möten.

Vi är en liten redaktion, men vi tycker att det är så roligt att gräva att vi inte kan låta bli. Vi har också ett tydligt uppdrag att granska.
Det mest utmanande i det här jobbet var att det var svårt för Per Liljas och Jonas Gratzer på plats. Det var hotfullt och vår kontakt bröts ett par dagar när de försvann i radioskugga. Det är också svårjobbat när en mäktig lobbyaktör är inblandad – men också sporrande.”

Fler avsnitt
Fler videos