Gå direkt till textinnehållet

SvD-klubben efter stormötet: ”Hade en reporter på redaktionen gjort samma sak så hade det nog blivit annorlunda”

Stormötet på Svenska Dagbladet, efter ledarsidans hårt kritiserade Twitter-inlägg, har inte mynnat ut i att klubben i dagsläget kommer gå vidare. ”Den enda som är glad över allt det här är Linus Bylund. Han kan med fog säga att han fått stöd av SvDs ledarredaktion”, säger klubbordförande Thomas Berglund.

I onsdags eftermiddag hölls ett stormöte på redaktionen där SvD-ledningen och medarbetarna diskuterade Peter Wennblads, biträdande chef på ledarsidan, Twitter-inlägg och den ilska som det har väckt inne på redaktionen. 

Thomas Berglund, ordförande för journalistklubben på SvD, kallar det ett relativt bra möte, men han hade gärna sett att fler hade berättat hur de känner. 

– Mötet igår mynnande inte ut i något mandat där vi kommer gå vidare med ett ytterligare uttalande eller någon skärpning. Den enda som är glad över allt det här är Linus Bylund. Han kan med fog säga att han fått stöd av SvDs ledarredaktion, samtidigt som han har fått ”de löjliga journalisterna” på Svenskan att skrika högt, säger Thomas Berglund.

Journalisten har sökt chefredaktören Anna Careborg med frågor om mötet och huruvida det här nu är utagerat för tidningsledningen, utan framgång. I en artikel igår uppgav att Careborg att hon inte vill ”sätta munkavle på en enskild ledarskribent”.

Anna Careborg, chefredaktör på SvD. 

– Det är självklart att Anna Careborg har rätt i att hon inte kan tillrättavisa en ledarskribent, men man kan konstatera att hade en reporter på redaktionen gjort samma sak så hade det nog blivit annorlunda. Tidigare hette det att ledarredaktionen svarade direkt mot tidningsstyrelsen men det fungerar inte riktigt på samma sätt längre. Vem svarar ledarsidan mot idag? Det är väl Oslo (Schibsteds huvudkontor red.anm) men där har ingen koll på oss, säger Thomas Berglund.

Är ni nöjda med de svar ni har fått? 
– Det var förväntade svar, och vad ska vi göra åt det? I klubbstyrelsen är vi överens om att vi inte tycker det här Twitter-inlägget var acceptabelt, samtidigt kan jag inte idag svara för alla 94 medlemmar. 

Journalisten har även sökt Peter Wennblad, utan framgång. På Twitter skriver han om gårdagens möte och utvecklar vad han menade när han skrev att fler politiker borde vara lite mer respektlösa mot journalister – att ”fler borde våga ifrågasätta journalisters val av frågeställningar och iscensättningar av verkligheten”.

Vidare skriver Peter Wennblad att han har lovat sig själv att aldrig ”ägna sig åt medvetna missförstånd och vantolkningar, eftersom det har förgiftat det offentliga samtalet”.

Den 26 september hålls ett stormöte för alla medlemmar i SvDs journalistklubb där händelsen kommer att tas upp igen. Men enligt klubben är det i dagsläget inte aktuellt att gå vidare med händelsen ur ett arbetsmiljöperspektiv. 

– Nej, inte som vi ser det just nu, säger Thomas Berglund.

Fler videos
Fler avsnitt