Gå direkt till textinnehållet

Ilska efter Arbetets konkurs LO svek

Tidningen Arbetet har åter försatts i konkurs. Men på tisdagen fanns förhoppningar om att Arbetet ska kunna få ytterligare ett liv.Efter en utdragen ekonomisk kris tvingades Arbetet i måndags i konkurs. De försök som bland andra förre näringsministern Anders Sundström gjort att skaffa nya finansiärer förslog inte.

Tidningen Arbetet har åter försatts i konkurs. Men på tisdagen fanns förhoppningar om att Arbetet ska kunna få ytterligare ett liv.

Efter en utdragen ekonomisk kris tvingades Arbetet i måndags i konkurs. De försök som bland andra förre näringsministern Anders Sundström gjort att skaffa nya finansiärer förslog inte.

– Det kom inte precis som någon chock för oss, säger Per Nilsson, ordförande i journalistklubben.

Annons Annons

Han och hans medarbetare är luttrade och trötta efter att under lång tid ha slitit hårt med den krisdrabbade tidningen och fått leva i ovisshet.

De anställda kommer att få sina augustilöner via den statliga lönegarantin.

Men liksom Arbetets VD Lars Ewers räknar Per Nilsson med att tidningen ska kunna komma ut åtminstone under september.

Konkursförvaltare Leif Ljungholm har återupptagit förhandlingar med de eventuella finansiärer som var aktuella före konkursen.

Ljungholm framhåller att om någon skulle vilja fortsätta ge ut Arbetet som daglig tidning vore det förödande om man slutade ge ut tidningen på fredag, vilket nämnts som en möjlighet.

– Jag arbetar för att den ska komma ut ytterligare en tid för att ge en chans åt dem som eventuellt vill fortsätta driva Arbetet som dagstidning, säger Leif Ljungholm.

Om Arbetet kan ges ut under en period tror Leif Ljungholm att det finns goda utsikter att få ytterligare press-stöd.

Det har diskuterats om Sydsvens-kan i detta läge kunde vara intresserad av att gå in. Men Leif Ljungholm har i dagsläget inga planer på att sondera intresset från det hållet.

– Det vore att förlora tid att söka helt nya intressenter, även om det kanske finns parter som nu lurar i vassen.

Konkursförvaltaren vill i första hand diskutera en lösning med de parter som redan finns med i bilden.

Socialdemokratiska partiet och den lokala arbetarrörelsen vill driva Arbetet vidare. På tisdagen uppgav Svens-ka Dagbladet att även Kooperativa förbundet och Folksam varit inkopplade i Anders Sundströms ansträngningar att hitta nya finansiärer åt Arbetet.

Sundström vill inte bekräfta uppgifterna.

Både Lars Ewers och Per Nilsson är mycket kritiska mot uppgifterna i ett pressmeddelande som LO gick ut med i måndags.

Där heter det att LO tillsammans med Schibsted noggrant analyserat Arbetets ekonomiska situation och kommit fram till fill följande:

”Tidningen Arbetet har stora skulder och grovt övervärderade tillgångar. Tidningen har mycket små möjligheter att ens klara löpande utgifter, än mindre att långsiktigt konkurrera på en allt hårdare tidningsmarknad.”

– Ingen från LO centralt har pratat med oss i år och vi har aldrig hört av Schibsted, säger Lars Ewers. Stora skulder? Den 21 augusti var Arbetets skulder på 6,1 miljoner kronor. Det pressmeddelande som LO gick ut med är orättfärdigt. Det är formulerat som en dåres försvarstal.

Per Nilsson anser att det som står i LOs pressmeddelande är ”lögn och förbannad dikt”.

– Deras genomgång bygger på flera år gamla uppgifter. Arbetet dras inte med någon jätteskuld.

Tidigare har det sagts att det skulle krävas sammanlagt cirka 40 miljoner kronor för att säkra Arbetets fortsatta utgivning. Enligt LO skulle det krävas 100 miljoner.

Anders Sundström antyder att han anser LOs belopp vara alltför högt beräknat.

– Jag tycker att den samlade arbetarrörelsen borde kunna få fram de pengar som behövs, säger han. Man ska inte kasta yxan i sjön än.

Fler avsnitt
Fler videos