Gå direkt till textinnehållet

2,2 procent av sändningstiden i Rapport handlar om klimatet – ”Ett svek mot väljarna”

Hittills i år har 2,2 procent av sändningstiden på SVT Rapport handlat om klimatet och journalistkåren kräver inte svar från politikerna om hur utsläppen ska minska. Det menar journalisten och hållbarhetsexperten Niclas Köhler.

Niclas Köhler, journalist, kommunikatör och fil mag i systemekologi och växtfysiologi, skriver i en debattartikel i Journalisten att politikernas nedprioritering av klimatfrågan i valrörelsen är ett svek mot väljarna – och att journalistkåren låter dem göra det.

”Eftersom vi har en verklig och akut klimatkris och majoriteten av politikerna inte tar krisen på allvar borde väl Sveriges journalistkår självklart kräva att politikerna ger besked om hur och när de konkret tänker minska utsläppen? Läget för detta är perfekt eftersom månaderna innan valet är fulla av partiledardebatter och partiledarutfrågningar”, skriver han, men konstaterar att så inte skett.

”Under perioden januari till och med juli i år handlade bara 2,2 procent av sändningstiden på SVTs Rapport klockan 19.30 på ett tydligt sätt om klimatet. Detta trots att klimatkrisen är sann och relevant samt får extremt stora konsekvenser för Sveriges befolkning”, skriver Niclas Köhler.

Fler avsnitt
Fler videos