Gå direkt till textinnehållet

Joakim Medin om nya boken: ”Vi har båda två gråtit under arbetets gång”

Idag släpps boken ”Amanda – Min dotters resa till IS”, av journalisten Joakim Medin och Patricio Galvez. ”Arbetet har kommit med ett stort bagage personliga känslor och sorg för Patricio. Det har smittat av sig naturligtvis”, säger Joakim Medin.

I januari 2019 dödas Amanda Gonzalez, 28-årig sjubarnsmor och IS-resenär gift med jihadisten och IS-krigaren Michael Skråmo, i en flygräd i Syrien. I Sverige sörjs hon av sin pappa Patricio Galvez, som efter dotterns död beslutar sig att försöka hämta hem sina sju barnbarn från kriget.

Boken Amanda – Min dotters resa till IS (Verbal förlag) är berättelsen om hur det går till, men framför allt om Amandas uppväxt, radikalisering och sista år i livet.

Journalisten Joakim Medin har skrivit boken tillsammans med Patricio Galvez. Joakim Medin har som reporter tillbringat långa perioder i Irak och Syrien och genom åren blivit kontaktad av många anhöriga till svenska IS-resenärer.

Annons Annons

– Patricio Galvez tog kontakt med mig och frågade om jag kunde hjälpa honom skriva boken. Han kände till att jag har arbetat på plats i Syrien under kriget, samt skrivit en annan bok om kurderna och IS, berättar Joakim Medin.

Hur har du och ni arbetat?
– Vi har dels tillbringat många timmar tillsammans hemma hos Patricio i Göteborg, där han har berättat om Amandas uppväxt, hur det gick till när hon radikaliserades, bildade familj med Michael Skråmo, vad han tänkte under åren hon var borta, och så vidare. Patricio är bra på att prata så jag har låtit honom ha långa monologer och bandat allting, sedan har jag ställt följdfrågor för att fylla i luckor efter att ha transkriberat samtalen. 

De har också gemensamt gått igenom ett mycket omfattande källmaterial och bestämt vilka delar som passat bra att stoppa in i berättelsen. Dels Amandas alla Instagrambilder, hennes konto finns fortfarande kvar, dels all digital kommunikation Amanda och Patricio hade med varandra efter att hon och familjen lämnade Sverige 2014 fram till bara några dagar innan hon avled.

– Jag har ansvarat för merparten av skrivandet och för att väva in bakgrundsfakta, men Patricio har även han bidragit med många textbitar där han plitat ned sina minnen och tankar. 

Hur länge har ni hållit på?
– Vi började arbeta sommaren 2021 och blev klara i juli 2022, så hela processen har tagit precis strax över ett år.   

Vilka är utmaningarna med att spökskriva någons berättelse?
– Att sålla bland allt material och alla tankar, bland annat! Som spökskrivare ligger det ju på dig att få till en berättelse med ett bra flyt, balans och inte på tok för många detaljer som göra texten svårläst. Samtidigt vill du ju visa respekt för personen som bett dig skriva. Men vi har kunnat samarbeta väldigt bra. En annan utmaning har varit att arbetet har kommit med ett stort bagage personliga känslor och sorg för Patricio. Det har smittat av sig naturligtvis. Vi har båda två gråtit under arbetets gång.

Det handlar om händelser i en krigszon och om terrorister – hur har du jobbat och tänkt kring källor och tillförlitlighet?
– Boken är till stora delar en biografisk berättelse som mycket bygger på Patricios minnen. På varje plats där det varit möjligt har jag kollat upp vad andra minns av sakerna, om det kanske rapporterats något i medier, för att få med korrekt fakta som både kunnat backa upp och utöka Patricios berättelse.

– Men boken bygger också på väldigt mycket förstahandsmaterial, meddelanden som kommit från Amanda själv och som jag fått ta del av för att kunna berätta hur hon tänkte. När jag tagit med sådant material har jag mest tänkt på att vid behov lägga till extra information om händelser runt omkring henne för att sätta allt i en kontext. Vid sådana och andra tillfällen hänvisar vi också i boken till svensk och internationell rapportering om IS, kriget, hur medier skrev om Amanda och Michael Skråmo, med mera. 

Han hoppas att boken ska ge en djupare insyn i personligheterna hos ett antal individer som blivit väldigt uppmärksammade i medierna.

– Det här är en unik berättelse där man får ta del av en persons resa in i radikalismen, sedan vidare till IS-kalifatet, samtidigt som det hela tiden finns kvar en dialog med en anhörig hemma i Sverige. På så vis hoppas jag även att boken ska bidra till ökad kunskap om radikalisering och om hur olika faktorer kan samspela när en människa fallit ner i ett konspiratoriskt kaninhål, säger Joakim Medin.

Fler avsnitt
Fler videos