Hot mot etermediejournalister undersöks

16 maj, 2014

Organisationen Utgivarna låter kartlägga hoten mot journalister inom radio och TV.

Undersökningen, vars resultat ska presenteras under Almedalsveckan, är en fortsättning på den studie av hot mot journalister och tidningshus som Utgivarna nyligen gjorde. Den visade att två av fem tidningshus utsatts för hot sedan 1 januari 2013 och att hot och trakasserier ökar risken för självcensur.

Samtidigt uppmanar Sveriges Radios VD Cilla Benkö i Expressen i dag svenska politiker att tydligare ta ställning mot hoten mot journalister - ett enligt henne lika stort demokratiproblem som hot mot politiker.

"En fri journalistik som håller det stora debatterande torget öppet måste värnas av fler. Journalistik under hot riskerar undvika det kontroversiella, bli alltför försiktig. Den mångfald och bredd som karakteriserar våra medier riskerar enkelriktas och smalnas av", skriver Benkö.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies