Gå direkt till textinnehållet

Konspirationsteorier ökat hot mot Sverige – medierna väl rustade

Spridning av konspirationsteorier ökar enligt Säpos årsrapport som presenterades idag. Myndigheten för psykologiskt försvar tycker att medierna är väl rustade. ”Befintliga verktyg och det offentliga samtalet är fullt tillräckligt. Demokratin är tuffare än somliga tror.”

Ryssland utgör tillsammans med andra auktoritära stater ett allvarligt hot mot Sveriges säkerhet. Det konstaterar Säpo i sin årsrapport om säkerhetsläget i Sverige. Enligt Säpo förstärker främmande makter och våldsbejakande extremister varandra och gynnas av att underblåsa ett försvagat samhälle. Säpo har under året sett en ökad spridning av konspirationsteorier och antistatligt budskap. Den internationellt uppmärksammade LVU-kampanjen mot svensk socialtjänst är ett exempel.

– Det riskerar att på sikt undergräva förtroendet för samhällets institutioner, det politiska beslutsfattandet och ytterst statens legitimitet, säger säkerhetspolischefen Charlotte von Essen på pressträffen.

Myndigheten för psykologiskt försvar har ständig dialog med civilsamhällets organisationer, fackföreningar, organisationer och enskilda journalister om yttrandefrihetens funktion.

Annons Annons

Kommer ni göra något särskilt nu när desinformationskampanjer och konspirationsteorier mot Sverige ökar?
– Ingen försöker begränsa rätten till att sprida konspirationsteorier. Det finns inget i grundlagen som hindrar folk från att berätta sagor, säger Per Enerud, senior rådgivare vid Myndigheten för psykologiskt försvar.

Myndigheten kommer inte att göra några egna kampanjer inriktade på konspirationsteorier. Per Enerud säger att det viktigaste är att fortsätta de ansträngningar som redan görs.

– Vi kommer inte med instruktioner till medborgarna eller medierna. Vårt jobb är att se till att medborgare och medier själva kan hantera hot från konspirationsteorier. Vi utgår från att befintliga verktyg och det offentliga samtalet är fullt tillräckligt. Demokratin är tuffare än somliga tror.

Nina von Koch

Fler avsnitt
Fler videos