Gå direkt till textinnehållet

Hon får Axel Liffner-stipendiet

Aftonbladet kulturs Axel Liffner-stipendium tilldelas i år Rebecka Kärde, litteraturkritiker på Dagens Nyheter. I juryns motivering beskrivs hon som en skribent som med “säkerhet lyckas synliggöra litteraturens sanningar”.

Axel Liffner-stipendiet har delats ut årligen sedan 1984, då det instiftades i och med att Aftonbladets kulturredaktör Axel Liffner gick i pension. Bland tidigare vinnare finns exempelvis Joakim Pirinen, Anita Goldman, Jane Magnusson och Nina Björk. Stipendiet är på 30 000 kronor.

Årets stipendiat, Rebecka Kärde, är 31 år gammal, bor i Heidelberg och är verksam som litteraturkritiker i Dagens Nyheter sedan 2016. Hon arbetar också som översättare.

Juryns motivering:

Annons Annons

”Om all litteratur bär på en sanning om sin tid, så krävs det kritik för att sanningen ska framträda. 2021 års mottagare av Axel Liffner-stipendiet lyckas i text efter text synliggöra litteraturens sanningar med en säkerhet som aldrig blir uppblåst, en bildning som aldrig blir exklusiv, en lyhördhet som aldrig blir oklar och en stil som aldrig blir manierad. Årets Axel Liffner-stipendiat heter Rebecka Kärde.”

Fler avsnitt
Fler videos