Gå direkt till textinnehållet

Hela tidsplanen: Så tänker SR genomföra sparpaketet 

Sparpaketet på SR I sex faser ska Sveriges Radios stora sparpaket på programenheten genomföras, kan Journalisten berätta. I de första faserna ska antalet chefer minskas och programutbudet ses över. Allt ska vara klart i april – men facket tror att tidsplanen är för tajt.

Mellan 200 och 250 miljoner kronor behöver Sveriges Radio spara, något som Journalisten rapporterat om tidigare. 130-150 miljoner ska tas från programverksamheten, alltså den del av verksamheten där journalister arbetar. Nu finns en tidsplan för hur programenhetens besparing ska gå till. Målet är att allt ska vara helt klart den 1 april 2024. 

– Vår ambition är att hålla högt tempo i processen samtidigt som vi är så transparenta vi bara kan. I nuläget finns frågor som vi inte fullt ut kan besvara, eftersom vi ännu inte är färdiga med hela omställningsarbetet, skriver programdirektör Sofia Wadensjö Karén i ett mejl till Journalisten.

Johanna Lindbladh Ahl, ordförande för journalistklubben på Sveriges Radio, varnar för att processen inte får skyndas igenom. Hon beskriver det som ett mynt med två sidor, där personalen vill ha besked om sin framtid så snart som möjligt men där saker måste få ta den tid de tar. Hon tror att planen som nu presenterats kan vara för tajt. 

Annons Annons

– Jag är inte helt säker på att tidsplanen kommer att hålla då det är ett omfattande arbete, framförallt när vi kommer fram till omplaceringar och senare även turordning och uppsägningar, skriver hon i ett sms. 

Facket säger till mig att de tycker att tidsplanen är tajt och kanske inte håller. Finns det en risk för att det drar ut på tiden?
– Vi jobbar så fort vi bara kan, eftersom en snabb process är bäst för alla. Vi tar sikte på att den nya organisationen ska vara helt på plats från april 2024, skriver Sofia Wadensjö Karén.

Processen är indelad i sex faser, där de tre första ska genomföras under oktober och november. I denna del av sparpaketet ska ett förslag på hur programledningen, alltså den del som styr över vilka program som SR sänder, ska se ut. Därefter ska alla chefspositioner ses över. Det kommer bli färre chefer än i dag, enligt Sofia Wadensjö Karén. 

– Antalet chefer i denna del av företaget kommer att minska. Vissa chefsroller blir oförändrade både i ansvar och person, vissa andra roller kommer att utlysas för rekrytering inom kort, skriver hon. 

I november och december är planen att se över hela organisationens struktur, fas 4, och bland annat bestämma vilka program som ska finnas kvar och vilka som ska läggas ned. Under vecka 50 är målet att den nya organisationen ska presenteras. Därefter, i fas 5, ska det beslutas hur bemanningen av den nya organisationen ska se ut och omplaceringar av personer kan bli aktuellt,. 

I januari och februari ska, i det sjätte och sista steget i sparpaketet, förhandlingar om uppsägningar av de som blivit övertaliga efter omorganisationen hållas. 
 
Det är enligt Sofia Wadensjö Karén för tidigt att säga hur många det är som kommer att beröras. 

– Just nu pågår ett arbete i hela företaget för att klara sparkraven. Det är för tidigt att börja spekulera i antal tjänster som försvinner, skriver hon.

Det kommer inte att bli några avgångsvederlag för de som sägs upp. 

– Vi kommer följa gällande lagstiftning, men har varit tydliga med att vi inte erbjuder några generella avgångsvederlag, skriver Sofia Wadensjö Karén.
 

Fler avsnitt
Fler videos