Gå direkt till textinnehållet

Cilla Benkö om sparpaketet på SR: ”Vi har en väldigt tydlig vision”

Fackklubben på Sveriges Radio tycker att bolaget bör gå långsammare fram med sina sparåtgärder och lösa nedbemanningen med naturliga avgångar. Men det är inte en framkomlig väg, menar vd Cilla Benkö i en intervju med Journalisten.

Stora sparåtgärder väntar på Sveriges Radio. Det meddelade bolagets vd Cilla Benkö personalen under gårdagen. Som Journalisten rapporterat rör det sig om 200 till 250 miljoner kronor som behöver sparas. Senast det gjordes ett liknande sparpaket på SR var 2007, då fick över 100 personer sluta.

– Det här är det största sparpaketet sedan dess, som tar ett samlat grepp. Men vi har effektiviserat vår verksamhet löpande under många år. Vi har infört en mängd saker som vi inte hade för 10-15 år sedan, sådant vi behöver för att klara den digitala konkurrensen, samtidigt som vi har kvar den analoga radion. Vi har inte fått mer pengar för det. Hela Sveriges Radio har fått täcka upp en kostnadsökning som varje år ligger över de två procent som våra anslag ökar, säger Cilla Benkö.

– Någonstans når man en bortre gräns där det inte går att osthyvla längre.

Annons Annons

Av de pengar som ska sparas ska 130 till 150 miljoner kronor tas från programverksamheten, den del av verksamheten där journalister arbetar. Enligt Journalistens beräkning motsvarar det runt 180 tjänster, men Cilla Benkö menar att det inte går att dra sådana slutsatser i nuläget. 

– Jag tror inte att man kan räkna så, för olika funktioner har olika löner. Sen vet vi inte i nuläget hur mycket vi kommer behöva ta i form av medarbetare. Jag tror det är viktigt att vi har en process där vi kan jobba igenom det här ordentligt, och så får vi återkomma.

När tror du att det kan komma mer klara besked?
– Det vet jag inte, och jag vet inte om det kommer komma ett besked vid ett och samma tillfälle. Vad helhetssiffran blir kanske kommer visa sig först när vi är helt klara, säger Cilla Benkö.

Efter att personalen informerats om sparåtgärderna på tisdagen sa fackklubben på Sveriges Radio att de skulle vilja att bolaget nyttjar mer av naturliga avgångar för att på sikt krympa kostnadskostymen. 

– Företaget vill dra av plåstret. Men vi skulle gärna se att man kunde dra ut på det, inte behöva genomföra det så snabbt och drastiskt. Då skulle man ha tid att ta hänsyn till naturliga avgångar som ändå sker. Det slutar ett hundratal personer på Sveriges Radio varje år, sa Johanna Lindblad Ahl, ordförande för journalistklubben vid Sveriges Radio, till Journalisten.

Men Cilla Benkö menar att en sådan lösning skulle slå på ett sätt som inte fungerar med bolagets strategi. 

– Vi har inte sagt att vi inte kommer att nyttja naturliga avgångar, men det vi har sagt är att vi inte kommer införa ett anställningsstopp. Det enklaste hade varit om jag hade sagt att “alla som slutar kommer inte ersättas fram till 2025”. Då hade vi fått ihop de här pengarna. Men då skulle det slå extremt olika. Vi vill inte göra så – vi har en väldigt tydlig vision av vad vi vill att det här företaget ska vara och därför vill vi jobba igenom det här och se vad är det som måste vara kvar och vad som, tyvärr, måste stryka på foten. 

Vilka områden är det som ligger i riskzonen att inte behövas i tuffare tider?
– Jag kan inte säga det. Frågan är alldeles för tidigt ställd. 

Finns det något som är fredat?
– Vi måste klara vårt beredskapsuppdrag, det kan vi inte tumma på. Sen kan man göra beredskapsuppdraget på andra sätt, så inget är egentligen heligt. Det viktiga är att vi har en process där vi lugnt och metodiskt går igenom hur vi ska forma det bästa Sveriges Radio för framtiden. 

Det är flera olika utgifter som har skenat hos Sveriges Radio, bland annat hyror, löner och andra kostnader kopplade till inflationen. Men också det ökade säkerhetsläget gör att bolaget måste satsa mer än tidigare på åtgärder för att garantera att man klarar sitt beredskapsuppdrag. Ledningen för Sveriges Radio har flera gånger, senast i år, skrivit till ansvarig minister och begärt att de skjuter till mer pengar för att finansiera den här anpassningen. 

– Det handlar inte om att täcka kostnader för ökad inflation utan om att täcka oförutsedda kostnader som kommit av ett skärpt omvärldsläge. 

Enligt Cilla Benkö handlar det om cirka 400 miljoner kronor för perioden fram till 2025.

– Det handlar om att stärka beredskapen i ett nuläge, inte förbereda oss för ett krig. 

Hade ni behövt göra det här sparpaketet om ni hade fått de pengarna?
– Det går inte att säga, för vissa saker handlar om engångskostnader och andra om återkommande kostnader. Så det hade man fått räkna på. Men beredskapen är en del i en helhet och vi har som alla andra företag en utmaning när inflationen är den högsta på många år och räntorna stiger, säger Cilla Benkö. 

SR har också valt att inte göra ett allmänt äskande av medel från regeringen. 

– Vi tycker det är bra att vi får våra medel för en tillståndsperiod och att vi sedan vet vad vi har att röra oss med och att politiker inte kan gå in och ändra de ekonomiska förutsättningarna hur enkelt som helst, säger Cilla Benkö. 

Lucas De Vivo
lucas.devivo@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos