Gå direkt till textinnehållet

Mats Dagerlind tänker överklaga fängelsedomen

Samnytts ansvariga utgivare förnekar fortsatt att de tre fall av förtal som han dömts för skulle vara brottsliga. ”Han har för avsikt att överklaga domen”, skriver hans advokat Viktor Isero till Journalisten.

En månads fängelse och 20 000 kronor i skadestånd plus ränta. Det blev domen mot Samnytts ansvariga utgivare Mats Dagerlind. Han döms för två fall av förtal och ett fall av grovt förtal mot en man som var aktiv i organisationen Näthatgranskaren. Det är det grova förtalet som leder till fängelse.

Men Mats Dagerlind tänker försöka få en prövning i hovrätten. Det meddelar hans advokat Viktor Isero i ett sms till Journalisten.

I den stämning som personen från Näthatgranskaren gjorde fanns två artiklar och en video. I dessa var det 13 olika uttalanden som kunde utgöra förtal. Då det rör sig om ett yttrandefrihetsbrott har en jury tagit ställning till de 13 påståendena, och slagit fast att tre av dem utgör förtal. Därefter har jurister vid tingsrätten prövat om punkterna utgör förtal.

Annons Annons

”Mats Dagerlind blev frikänd för 10 av 13 påstådda förtalspunkter. Detta har lett till att motparten har fått stå för sina egna rättegångskostnader. Han förnekar alltjämt att de tre återstående punkterna utgör brott och har för avsikt att överklaga domen”, skriver Viktor Isero.

Senast den 11 mars ska en överklagan lämnas in. Därefter krävs att hovrätten meddelar prövningstillstånd för att det ska bli en ny process.

2021 dömdes Mats Dagerlind till villkorlig dom och 40 dagsböter för grovt förtal av en DN-journalist. Den domen överklagades och gick hela vägen till högsta domstolen, som fastställde straffet 2023.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos