Gå direkt till textinnehållet

Hanna Stjärne: ”SVTs oberoende äventyras”

SVTs vd Hanna Stjärne välkomnar flera delar av regeringens proposition för public service-bolagens tillståndsperiod 2020-2025, men är mycket kritisk till förslaget som rör förändringar av förhandsprövningen av nya tjänster. Även URs vd Sofia Wadensjö Karén och SRs vd Cilla Benkö kritiserar den delen av förslaget.

I ett pressmeddelande uppger SVTs vd Hanna Stjärne att hon välkomnar regeringens satsning på lokal bevakning, och att public service sajter fortsättningsvis ska räknas som en del av kärnverksamheten. Men hon är kritisk till förslaget om förändrad förhandsprövning.

”Det är i strid med den svenska yttrandefrihetsandan att utformningen av en nyhetstjänst kan komma att styras av regeringen”, skriver Hanna Stjärne i pressmeddelandet.

”Även om förhandsprövningen endast omfattar delar av verksamheten innebär den en glidning av det så grundläggande oberoendet mellan statsmakterna och public service. SVT är hela Sveriges television och ska alltid stå på publikens sida, oberoende av både politiska och kommersiella intressen. Som förslaget ligger nu öppnar det för tolkningar som allvarligt kan äventyra oberoendet.”

Utbildningsradions vd Sofia Wadensjö Karén anser också att förslaget är problematiskt.

”Det är inte förenligt med ett oberoende public service att förlägga den typen av beslut så nära politiken”, skriver hon i ett pressmeddelande.

I övrigt anser Sofia Wadensjö Karén att det är positivt med en modernare reglering rörande de digitala plattformarna och fokuset på URs utbildningsuppdrag.

”Eftersom kunskapsklyftorna är något som vi alla vill minska är det även glädjande att propositionen lyfter fram URs utbildningsuppdrag som en viktig del av ett oberoende public service och ett demokratiskt samhälle”, skriver Sofia Wadensjö Karén.

Även Sveriges Radios vd Cilla Benkö ifrågasätter förslaget och säger till Ekot att det finns ”en risk att kommersiella intressen får styra Sveriges Radios verksamhet, när politiker har makten att avgöra hur Sveriges Radio ska få arbeta med sin utveckling.”

Cilla Benkö anser också att de ekonomiska villkoren som propositionen föreslår innebär att det finns ”en stor risk att Sveriges Radio måste börja plocka bort program som idag efterfrågas av vår publik”.

Fler avsnitt