Gå direkt till textinnehållet

Åklagaren vill se livstids fängelse för Almedalen-mördaren – säkerheten höjs på SVT

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för knivmordet i Visby som beskrivs som en terrorhandling. Rättegången har också fått konsekvenser för SVT som nu intensifierar säkerhetsarbetet efter att vd Hanna Stjärne pekats ut av Theodor Engström som en potentiell måltavla.

I dag hölls den sista rättegångsdagen i tingsrätten i Visby där Theodor Engström, 33, står åtalad för terroristbrott genom mordet på psykologisamordnaren Ing-Marie Wieselgren, samt förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord på Annie Lööf.

Theodor Engström har erkänt terroristbrott. Åklagaren Henrik Olins slutplädering handlade också mycket om att den åtalade bör dömas för terroristbrott samt att påföljden bör bli livstids fängelse och inte rättspsykiatrisk vård.

Journalisten har tidigare berättat att minst 75 svenska journalister finns listade som ”landsförrädare” i Engströms hårddisk. Henrik Olin pekar på att om Engström hade tagit sig ifrån mordplatsen så hade han – enligt egen utsago – hämtat andan och fortsatt attackera tänkta mål.

– Enbart mordet skulle leda till livstids fängelse och lägger man till förberedelse till mord och att det ska ses som terroristbrott och förberedelse till terroristbrott så är det uppenbart att straffvärdet är livstids fängelse, säger Henrik Olin.

Försvarsadvokat Staffan Fredriksson menar däremot i sin slutplädering att dådet inte är en terrorhandling och pekar på att Theodor Engström gått förbi Expressens scen den aktuella dagen, där SVTs vd Hanna Stjärne (som alltså inte är målsägande i det här fallet) fanns på scenen.

SVTs vd Hanna Stjärne, Expressens Victor Malm och SRs vd Cilla Benkö på Expressens scen i Almedalen, samma dag som mordet. Foto: Jonas Eng.

– Hans måltavlor den här dagen har varit: ett: Wieselgren, två: Hanna Stjärne och tre: Annie Lööf. Han gick förbi Hanna Stjärne och kanske kan man tolka det som att han valde bort henne. Kanske hade han teoretiskt kunnat gå tillbaka till Hanna Stjärne om han misslyckats, men det kan man bara spekulera i, menar försvarsadvokaten Staffan Fredriksson.

– Det kanske var slumpen den dagen att det var just hon (Wieselgren) som blev Theodors offer, fortsätter han.

Polisen griper Theodor Engström vid Donners plats den 6 juli 2022. Foto: Jonas Eng

Försvarets uppfattning är att mordet inte haft någon allvarlig påverkan på samhället vilket krävs för ett terroristbrott, och menar att Engström ska dömas för mord på Wieselgren och narkotikabrott, inte terroristbrott eller förberedelse till terroristbrott, till sluten rättspsykiatriskt vård. 

– Han har valt att erkänna terroristbrott, men ge honom inte det, menar Staffan Fredriksson.

Klart är att dådet i Almedalen påverkat SVT som nu vidtagit ytterligare åtgärder i sitt säkerhetsarbete.

– Vi har ökat säkerheten som en följd av Almedalsmordet, men exakt på vilket sätt kan vi av säkerhetsskäl inte gå in på, säger Hanna Dowling, tf kommunikationsdirektör på SVT, till Journalisten.

Dom meddelas 6 december.

Fler avsnitt
Fler videos