Gå direkt till textinnehållet

Han tar över Journalisten: ”Publicistik ska vara ungefär som en bra hockeytackling, hård men schysst”

Axel Andén blir ny chefredaktör och vd för Tidningen Journalisten och systertidningen Finansliv. ”Det är otroligt kul att jag fått jobbet”, säger Axel Andén, som bevakat mediebranschen i många år.

De senaste tre och ett halvt åren har Axel Andén varit chefredaktör på Haparandabladet. Många av Journalistens läsare känner säkert igen honom från tiden som chefredaktör och ägare på Medievärlden, eller från de många mediekolumnerna i tidningar som Helsingborgs Dagblad och Svenska Dagbladet.

Axel Andén beskriver sig som en norrbottning i exil som i nästan två decennier bevakat mediebranschen på olika sätt. Han tycker att journalistik och publicistik är bland det viktigaste och mest intressanta som finns.

Hur kommer Journalistens läsare märka att du blir chefredaktör?
– I början kommer det nog främst att märkas digitalt, eftersom jag har jobbat mycket med digital utveckling på olika sätt. Det ska bli spännande att utveckla den biten. Jag tycker att journalistiken redan är väldigt vass i Journalisten, men kanske går det att få ännu mer spridning och genomslag. Det är något jag hoppas kommer märkas mer på lite sikt.

Annons Annons

…och Finanslivs läsare?
– Jag ser väldigt mycket fram mot att också få jobba med Finansliv, jag är utbildad civilekonom på Handels i Göteborg och har jobbat med närinsglivsjournalistik i tidigare roller. Finanssektorn är väldigt spännande, särskilt nu när det är ganska turbulent.

Från sin senaste tjänst tar han bland annat med sig relationerna. Han kommer att sakna kollegorna, läsarna och bevakningsområdet.

– Haparandabladet är en väldigt välskött tidning med en självgående redaktion som förtjänar en chefredaktör som är på plats, och jag har av familjeskäl inte kunnat flytta. Det är också Sveriges sista lokaltidning på den nivån som inte ingår i en stor koncern. Men det är otroligt kul att jag har fått det här nya jobbet.

Som ansvarig för en mindre lokaltidning har Axel Andén dagligen stångats med många av de utmaningar som lokaltidningsjournalister runt om i Sverige ofta gör. Som hur man hanterar rykten och makthavare som försöker runda tidningen genom att lägga ut i egna kanaler.

– Eller hur kommuner blir allt sämre på offentlighetsprincipen och gör allt för att försvåra vårt jobb, som exempelvis att få ut handlingar. Jag har allt det där färskt, säger Axel Andén.

Du har vuxit upp i en familj där journalistik var centralt, med en pappa som i många år var chefredaktör på Norrländska Socialdemokraten. Hur har det påverkat dig?
– Jag har alltid läst mycket dagstidningar, vi hade många tidningar hemma. Däremot fick det mig inte att vilja bli journalist eller redaktör. I stället satsade jag på att starta en webbyrå och utbildade mig till civilekonom. Först senare sadlade jag om till journalist. Men tidningsläsandet fick jag verkligen med mig, jag är fortfarande beroende av papperstidningar och prenumererar på fem dagstidningar.

Vilka egenskaper ska en bra publicist ha?
– Framför allt modig, men på ett ansvarsfullt sätt. Publicistik ska vara ungefär som en bra hockeytackling, hård men schysst.

Ulrika Hyllert är ordförande för Journalistförbundet och bolagsstyrelsen för Journalisten.

– Jag är otroligt stolt och glad över att Axel Andén tackat ja till att bli chefredaktör för Journalisten och Finansliv. Axel har en otroligt stor kompetens och erfarenhet av att bevaka viktiga frågor för journalister och han har ett stort engagemang för att utveckla journalistiken. Han kommer också bidra med en digital kompetens som jag är övertygad om att läsarna kommer märka av framöver, säger Ulrika Hyllert.

– Som ordförande för just Journalistförbundet vill jag att medlemmarna naturligtvis ska ha den bästa medlemstidningen och med Axel Andén som ansvarig är jag säker på att han tillsammans med redaktionen kommer se till att vi fortsätter ha det.

 

aXEL ANDÉn

Ålder: 42
Familj: Fru och två barn, 8 och 5 år.
Bor: Hornstull, Stockholm
Karriär: SvD Näringsliv, Pressens tidning, Medievärlden (reporter, senare chefredaktör och ägare), Haparandabladet. Har även i flera år skrivit mediekolumner för Helsingborgs Dagblad och senare Svenska Dagbladet.
Aktuell: Tillträder som chefredaktör och vd för Tidningen Journalisten och tidningen Finansliv den 28 augusti.
Drivkraft: ”Att journalistiken är så viktig, kanske handlar det om en djup drivkraft i oss alla som handlar om att stå upp mot orättvisor och att avslöja dem.”

Fler avsnitt
Fler videos