Gå direkt till textinnehållet

Oron över pressfriheten växer efter Nato-beskedet

Efter beskedet att Turkiet släpper in Sverige i Nato höjs allt fler oroliga röster över vad avtalet mellan länderna kan betyda för pressfriheten. ”Självklart blir jag orolig för att de journalister i Sverige som flytt Turkiet inte längre ska kunna lita på att Sverige står upp för mänskliga rättigheter och låter dem stanna”, menar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Journalisten har tidigare rapporterat om den lista med 33 personer som Turkiets president Erdogan enligt uppgift vill se utlämnade från Sverige.

DN skriver idag, onsdag, att Turkiet nu upprepat sina krav till Sverige och Finland att utelämna de personer som landet misstänker för terroraktivitet.

Journalistförbundet går samtidigt ut och kräver att Sverige regering tydliggör vad avsiktsförklaringen mellan länderna innebär för de journalister som flytt till Sverige och hur Sveriges regering fortsatt kommer att värna en stark yttrandefrihet och fri press, skriver de på sajten

– Självklart blir jag orolig för att de journalister i Sverige som flytt Turkiet inte längre ska kunna lita på att Sverige står upp för mänskliga rättigheter och låter dem stanna, säger Ulrika Hyllert i en kommentar och fortsätter: 

– Sverige kan på inga villkor låta Erdoğans definition av vilka personer eller organisationer som är terrorister få styra bedömningarna, det är helt oacceptabelt.

Också författaren Kurdo Baksi känner "en viss oro" efter Nato-beskedet.

– Har Sverige lovat att terrorstämpla syrisk-kurdiska YPG/PYD –  och har man lovat att utlämna kurder eller demokratiskt sinnade turkar som sökt en fristad i Sverige till Turkiet, säger han till SVT och fortsätter:

– Jag hoppas att Sverige ska gå med i Nato med samma syn på demokrati och mänskliga rättigheter som man hade innan Ann Linde och Magdalena Andersson reste till Nato-mötet i Madrid.

Blankspots Martin Schibbye skriver på Twitter om hur pressfrihetsorganisationer länge har varnat för terrorlagstiftning som ett av de stora hoten mot fri journalistik.

I ett annat inlägg undrar korrespondenten Magda Gad om svenska journalister kommer kunna rapportera från kurdkontrollerade områden.

Också Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer uttrycker sin oro på Twitter.

Fler avsnitt
Fler videos