Gå direkt till textinnehållet

Han föreslås till ny ordförande i Reportrar utan gränser

Omvärldens chefredaktör Erik Larsson föreslås ta över när Erik Halkjaer slutar som ordförande den 10 maj.

– Det här är ett av de viktigaste uppdrag jag kan tänka mig, i mina ögon är det väldigt hedrande, säger Erik Larsson om valberedningens förslag.

Vilken är den viktigaste fråga du vill driva?
– Kopplingen mellan demokrati och pressfrihet. Att uppmärksamma att priset för en bristande pressfrihet är en svag demokrati. Även här i Sverige behöver pressfriheten uppmärksammas och diskuteras mer.

Erik Larsson sitter sedan tidigare i styrelsen för RSF Sverige och driver Pressfrihetspodden.

Annons Annons

– Vi känner Erik Larsson väl och är nöjda över att ha hittat en bra efterträdare till Erik Halkjaer, säger Lotta Schüllerqvist i valberedningen.

När avgående ordförande Erik Halkjaer valdes 2019 var han frilans. Sedan dess har han, via Omvärlden, blivit chefredaktör för Sveriges Natur.

– Jag sade när jag började att tre, fyra år blir lagom, säger Erik Halkjaer, som innan han slutar ska hinna med 30-årsjubileet av Pressfrihetens dag den 3 maj.

Erik Larsson kommer att gå ned i tid från Omvärlden för att hinna med det nya uppdraget. Under Halkjaers tid som ordförande har organisationen vuxit och förändras.

– Vi har fått större uppmärksamhet för våra frågor. Nu måste vi bygga en organisation som kan hantera det, jobba lite mer med interna frågor också, säger Erik Larsson.

Fler avsnitt
Fler videos