Gå direkt till textinnehållet

Reportrar utan gränser: Över 100 journalister har dödats i Gaza

En mörk milstople uppnåddes under dagen när antalet journalister som dött i Gaza under det pågående kriget ökade till minst 103, enligt Reportrar utan gränsers statistik.

Under de fem månader som gått sedan Hamas terrorattack i Israel och det efterföljande krigsutbrottet har minst 102 journalister dödats. Minst 22 av dem medan de utförde sitt jobb eller på grund av sitt jobb, enligt nya siffror från Reportrar utan gränser.

– Dessa 103 journalister är inte siffror, de är 103 röster som Israel har tystat, 103 färre vittnen till den katastrof som utspelar sig i Palestina, 103 liv som har släckts. Om siffrorna visar något så är det att sedan den 7 oktober är ingen plats i Gaza säker, ingen journalist i Gaza är skonad och massakern har inte upphört. Vi upprepar vår vädjan om att skydda journalisterna i Gaza, säger Christophe Deloire, generalsekreterare för Reportrar utan gränser, i ett pressmeddelande.

Närmare 80 procent av dödsfallen skedde under kriget inledande tre månader, enligt Reportrar utan gränser.

Annons Annons

Enligt Committee to Protect Journalists har 95 journalister dödats i Gaza. Av dessa är 90 palestinier, 2 israeler, and 3 libaneser. Organisationen utreder också flera obekräftade dödsfall.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos