Gå direkt till textinnehållet

Han blir SVTs korrespondent i Ryssland

SVT har utsett Carl Fridh Kleberg till ny Moskvakorre när Bert Sundström återvänder till hemmaredaktionen i Sverige i höst. Samtidigt blir också Tilde Lewin korrespondent i Peking efter Ulrika Bergsten.

I höst får Sveriges Television två nya utrikeskorrespondenter: Tilde Lewin tar över i Peking och Carl Fridh Kleberg i Moskva.

Carl Fridh Kleberg bodde som barn i Ryssland vid tiden för Sovjetunionens sammanbrott och har hela sitt liv haft en stark relation till landet, uppger SVT i ett pressmeddelande. Han har också tidigare varit tidningen Expressens korrespondent i Moskva. Sedan några år tillbaka är han utrikesreporter på SVT, med bakgrund på SVTs onlineredaktion. Han var också med i redaktionen som startade SVTs Utrikesbyrån.

– Utrikesjournalistik kan ibland uppfattas som en sorts avlägsen lyxverksamhet utan praktisk betydelse för en svensk tittares vardag, säger Carl Fridh Kleberg i en kommentar. Nu håller jag förstås inte med och vad gäller Ryssland är det ju så tydligt tvärtom. Det är en regional stormakt som Sverige och svenskar tvingas förhålla sig till och som SVT har ett viktigt uppdrag att skildra på ett korrekt sätt.

Annons Annons

Kriget i Ukraina har gjort bevakningen i Ryssland allt viktigare, men också svårare. Nya medialagar har inskränkt yttrandefriheten ytterligare.

– Jag är mycket väl medveten om svårigheterna att idag rapportera från Ryssland, men man ska komma ihåg att det är i första hand de ryska medierna som drabbas, säger utrikeschef Pia Bernhardson. SVT vill så långt det är möjligt upprätthålla bevakningen på plats. Hur ska vi annars kunna berätta om det som sker i Ryssland, om vi inte är på plats?

Tilde Lewin. Foto: Marco Nilson/SVT

Tilde Lewin är i dag utrikesreporter i Stockholm, men har i många år varit frilansjournalist med Kina som sitt specialområde.

– Kinas vägval påverkar oss i Sverige, i Asien – i hela världen förstås. Jag ser jag fram emot att rapportera om politiken, men också att fånga upp mer vardagliga frågor. Vad händer med digitaliseringen, relationer människor emellan? Vad läser folk, vad tittar dom på – i Peking till Ho Chi Minh-staden? säger Tilde Lewin i en kommentar.

– Peking är min stad, jag bodde ju där i fem år och jag längtar alltid tillbaka. Jag längtar till att komma ut på landet, ut i städerna och in på folks arbetsplatser. Och prata prata prata med folk.

Fler avsnitt
Fler videos