Gå direkt till textinnehållet

Grekisk polis grep tv-team som bevakade flyktingar

Ett nederländskt tv-team som bevakade flyktingar nära den turkiska gränsen greps och förhördes av grekisk polis, larmar CPJ.

Journalister som bevakar flyktingströmmarna till Grekland har tidigare attackerats av flyktingfientliga lokalinvånare. Nu larmar Committee to Protect Journalists om att grekisk polis hindrar journalister från att bevaka flyktingsituationen i landet.

Ett nederländskt tv-team från public service-kanalen VPRO befann sig i grekiska staden Dikaia nära den bulgariska och turkiska gränsen för att bevaka återsändningen av flyktingar till Turkiet, när de greps och fördes från platsen av grekisk polis. Teamet fördes till den lokala polisstationen, förhördes och ombads visa sitt material, vilket de vägrade.

De släpptes efter en timme, utan anklagelser. VPROs reporter Bram Vermeulen uppger för CPJ att teamet hade tillstånd att filma på platsen.

Annons Annons

CPJs Europakoordinator Gulnoza Said säger i ett uttalande att grekiska myndigheter måste låta journalister som bevakar flyktingströmmar arbeta fritt, särskilt i gränsområdena. 

Fler avsnitt
Fler videos