Grekisk polis grep tv-team som bevakade flyktingar

9 juni, 2021

Ett nederländskt tv-team som bevakade flyktingar nära den turkiska gränsen greps och förhördes av grekisk polis, larmar CPJ.

Journalister som bevakar flyktingströmmarna till Grekland har tidigare attackerats av flyktingfientliga lokalinvånare. Nu larmar Committee to Protect Journalists om att grekisk polis hindrar journalister från att bevaka flyktingsituationen i landet.

Ett nederländskt tv-team från public service-kanalen VPRO befann sig i grekiska staden Dikaia nära den bulgariska och turkiska gränsen för att bevaka återsändningen av flyktingar till Turkiet, när de greps och fördes från platsen av grekisk polis. Teamet fördes till den lokala polisstationen, förhördes och ombads visa sitt material, vilket de vägrade.

De släpptes efter en timme, utan anklagelser. VPROs reporter Bram Vermeulen uppger för CPJ att teamet hade tillstånd att filma på platsen.

CPJs Europakoordinator Gulnoza Said säger i ett uttalande att grekiska myndigheter måste låta journalister som bevakar flyktingströmmar arbeta fritt, särskilt i gränsområdena. 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies