Gå direkt till textinnehållet

TV4-team attackerat av missil i Ukraina

Två TV4-anställda och en lokal producent attackerades under förmiddagen av en drönarmissil under arbetet med ett reportage i Ukraina. ”Vi har bra säkerhetsrutiner som vi följer”, säger TV4s nyhetschef Fredrick Malmberg till Journalisten.

Det var under tisdagsförmiddagen som en drönarmissil slog ned i TV4s reportageteams bil. Utöver reporter Johan Fredriksson och fotograf Daniel Zdolsek så fanns den lokale producent Alexander Pavlov på plats. Alexander Pavlov och två poliser skadades lindrigt i attacken men ingen är allvarligt skadad. 

– Den här gången hade vi tur. Den ryska missilen som släpptes av drönaren vi hörde, den slog in rätt in i bakluckan på vår bil. Som tur var befann sig ingen i bilen, säger Johan Fredriksson till TV4.

TV4s nyhetschef Fredrick Malmberg säger till Journalisten att attacken inte kommer att påverka kanalens närvaro i Ukraina.

Annons Annons

– Vi har bra säkerhetsrutiner som vi följer, och som vi följde i dag. Just nu kan jag inte säga att vi kommer ändra den strategi som vi har. Men det är klart att en sådan här attack får oss att tänka efter och vara ännu noggrannare, säger han och fortsätter:

– Jag tycker det är otroligt viktigt att man bedriver orginaljournalistik från Ukraina. Även om vi får bra rapporter via AP och Reuters så är det något annat att vara på plats och kunna se, höra och känna temperaturen själv. 

Och då är det här en risk man får ta?

– Det är en kalkylerad risk som vi måste ta. Vi måste göra vad vi kan för att minimera den, men det är viktigt att vara på plats. 

Hade ni tagit några ovanliga risker i dag?

– Nej, teamet var i närheten av fronten, men inte vid fronten när det här hände. De jobbar på ett ”bakom fronten-reportage”.

Fler avsnitt
Fler videos