Gå direkt till textinnehållet

Rysk polis grep journalister i stället för demonstranter

Ett 20-tal journalister greps och släpptes först efter flera timmar med en varning efter att ha bevakat en demonstration nära Kreml. Få demonstranter ska ha gripits.

Den 3 februari demonstrerade ryska fruar till män som skickats att kriga i Ukraina. Demonstrationen hölls i närheten av Kreml och kvinnorna krävde att deras makar ska skickas hem igen. Liknande demonstrationer har genomförts i Moskva flera gånger de senaste veckorna.

Polis grep ett 20-tal journalister som bevakade demonstrationen, bland dem medarbetare på Kommersant, AFP och Der Spiegel. Få eller inga demonstranter ska ha gripits.

Journalisterna hölls i ouppvärmda polisbilar innan de fördes till en polisstation där de släpptes med en varning för att ha deltagit i en olaglig protest.

Annons Annons

Reportrar utan gränser, RSF, uppger att det är första gången rysk polis fokuserar på att gripa journalister i samband med en demonstration.

– Det saknar motstycke. När man bevakar protester grips normalt reportrar tillsammans med demonstranter. Denna händelse speglar Kremls agenda, att se till att varken omvärlden eller det ryska folket får veta något om att det finns ett folkligt missnöje med kriget i Ukraina. Inför ett presidentval som kontrolleras av Vladimir Putin är vi oroade över detta försök att skrämma de få utrikeskorrespondenter som fortfarande arbetar i Moskva, säger Jeanne Cavelier på RSF i en kommentar.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos