Gå direkt till textinnehållet

Granestrand: ”Helin hoppar över självkritiken”

Lasse Granestrand är tidigare reporter på DN och har även skrivit boken ”I Sveriges väntrum – om pressade politiker, flyktingar och ett land i förvandling”. Efter Jan Helins debattinlägg, som manade till lugn efter SOM-institutets siffror som visade på lågt förtroende för mediernas rapportering om invandringen, efterlyser Granestrand självkritik från SVT.

I förra veckan skrev Journalisten om den senaste SOM-undersökningen gällande medier och invandring. Den visade att tilliten till medier är hög, men avsevärt lägre när det kommer till rapporteringen kring invandringen. ”Populistisk politik får inte smitta seriösa mediers journalistik”, menade SVTs programdirektör Jan Helin då i ett debattinlägg på DN.

I ett senare debattinlägg på Expressen slog Publicistklubbens nya ordförande Anna Hedemo tillbaka mot delar av Helins utspel. Nu följer den tidigare DN-reportern Lasse Granestrand i hennes spår och menar att SVTs programchef hoppar över självkritiken, detta i ett debattinlägg hos DN.

”Jan Helin verkar inte tänka att det låga förtroendet kan bero på att människor inte anser att verkligheten speglats allsidigt och öppet”, skriver Granestrand.

Annons Annons

Vidare listar Granestrand sex punkter där han anser att medierna brustit i sin bevakning av invandringsfrågan 2010-2015. Bland dessa finns exempelvis hur det ”skapades ett debattklimat där statsminister Fredrik Reinfeldt blev hudflängd för sitt ordval när han påpekade att de alarmerande arbetslöshetssiffrorna berodde på utrikes föddas brist på arbete. Reportrar borrade sällan i vad statsministern såg utan fokuserade på indignationen från andra spelare”, skriver Granestrand.

Fler avsnitt
Fler videos