Gå direkt till textinnehållet

Jan Helin lämnar SVT – ”Inte konstigt att en lagomställning får den här typen av konsekvenser”

SVTs programdirektör Jan Helin går till Bonnier – månader efter omorganisationen i SVTs ledningsgrupp.

Jan Helin tillträder som ”Director of Product Strategy and AI” för Bonnier News den 1 november och kommer att ansvara för utveckling och implementering av Bonnier News produktstrategi, den koncernövergripande produktutvecklingen samt riktlinjer och användning av AI inom Bonnier News innehålls- och tjänsteutveckling.

– Jag har haft sju fantastiska år på SVT men nu känns det som att det är dags för nästa steg. Jag har alltid haft en stor beundran för Bonnier och ser Bo Strömstedts Expressen som en ikon i det svenska medielandskapet, säger Jan Helin till Journalisten.

Jan Helin var fram till 2016 chefredaktör och vd för Aftonbladet och affärsområdeschef för medier i Schibsted Sveriges koncernledning. Han har sedan 2016 varit programdirektör för SVT med ansvar för bland annat produktutveckling och AI.

Annons Annons

Tjänsten du har nu och det nya jobbet på Bonnier News verkar vara ganska lika. Stämmer det?
– Det är sant att det finns stora likheter. Jag har arbetat med produktutveckling och sedan i våras också AI, eftersom de går hand i hand. Det är spännande och komplexa frågor som jag gärna arbetar med. Det som skiljer SVT från Bonnier News är att ekosystemet på Bonnier är mycket mer diversifierat, med allt från lokaltidningar till storstadstidningar och magasin och branschmedier. Det ser jag fram emot att arbeta med.

Det är inte så att du tröttnat på SVT då?
– Nej, jag har fått möta fantastiska kollegor och har arbetat med att ta fram nya format och program, som Morgonstudion och 30 minuter för att nämna två, och det seriella dokumentärberättandet. Det har varit roligt.

I maj tillträdde Anne Lagercrantz en nyinrättad tjänst som SVTs vice vd, och det innebar att du – och alla andra – petades nedåt i organisationen. Har det påverkat ditt beslut att lämna SVT?
– Sådana lagomställningar sker ibland och det är inte konstigt eller onaturligt att det kan få den här typen av konsekvenser. När någonting går i en ny riktning kan det vara skäl att fundera på vilken riktning man själv ska gå. Men det har inte alls varit avgörande för mitt beslut att tacka ja till det spännande uppdraget på Bonnier, säger Jan Helin.

Fler avsnitt
Fler videos