Gå direkt till textinnehållet

Gemensam tidningsprotest mot arrangörers fotokontrakt

Nu har dagstidningarna i Stockholm och Uppsala fått nog. I ett gemensamt upprop meddelar de skivbolag och konsertarrangörer att de inte längre tänker skriva på kontrakt som begränsar upphovsrätten vid konserter.

Nu har dagstidningarna i Stockholm och Uppsala fått nog.

I ett gemensamt upprop meddelar de skivbolag och konsertarrangörer att de inte längre tänker skriva på kontrakt som begränsar upphovsrätten vid konserter.

“Vi reagerar med skärpa mot att försök görs från vissa skivbolag att inskränka fotograferande och/eller skrivande medarbetares journalistiska frihet vid presskonferenser och föreställningar”, står det i uppropet som ansvariga utgivare och klubbordförande skrivit under.

Annons Annons

Bakgrunden är de uppmärksammade artistbesök i höstas av Oasis, Janet Jackson och Spice Girls. Alla krävde begränsningar i användandet av tidningarnas bildmaterial. Längst gick Spice Girls som ville tvinga redaktionerna att skriva på kontrakt där artisterna fick förfoganderätt över negativen och fri nyttjanderätt av bildmaterialet. Bilderna skulle enbart få publiceras en gång i tidningen.

— Det är Stockholms dagspressdistrikt som initierat detta, säger klubbordförande Fredrik Nejman på Expressen.

Han menar att uppropet är en markering från pressen till skivbranschen att den inte kan tvinga enskilda medarbetare att skriva på papper som begränsar tidningens förfoganderätt över bild- och textmaterial.

— Ett sådant kontrakt skulle aldrig hålla i en domstol, säger han.

Sanji Tandan, VD på Warner Music, tycker att innehållet i uppropet är bra, och att det sällan är skivbolagen som kräver inskränkningar i användandet av bilder.

— Det är artisternas managers som ligger bakom kontrakten. De är rädda att bilder säljs till bildbyråer i England. De säljer i sin tur bilderna vidare till företag som trycker bilden på affischer och T-shirts. Då går artisterna miste om royalties, förklarar han, och tillägger att det finns konkreta exempel att så skett.

Tandan menar också att svenska medier är unika i sin hårda hållning gentemot artisternas krav på kontroll av bilder.

—Utomlands har pressen en mycket liberalare inställning till detta, och går med på artisternas krav. Därför har artisterna svårt att förstå svenska pressens vägran att skriva på kontrakt. Om journalister i andra länder gör det ska väl också svenskarna följa samma regler, resonerar de.

Mats Svegfors på SvD har skrivit under uppropet, men menar att detta inte betyder att alla tidningar förbundit sig att alltid agera på samma vis.

— Det här är ett sätt att sätta press på konsertarrangörer, skivbolag och agenter. Vi motsätter oss att bli påtvingade standardavtal där vi förhandlar bort vår upphovsrätt. Samtidigt är det inte lätt att komma överens om bojkotter av evenemang av principiella skäl. Publiceringsintresset står ändå högst, och man får bedöma från fall till fall. Om vi skulle avstå från att bevaka en gala på Globen på grund av upphovsrättsliga intressen och en läktare skulle rasa samman så skulle vi ju fråga oss varför vi inte var där.

Joachim Berner på DN betonar att tidningen inte kommer att acceptera att någon annan förfogar över tidningens upphovsrätt.

— Jag kommer inte att skriva på något papper där DN överlåter sin upphovsrätt till Spice Girls. Men vi vill inte sätta läsaren i klistret, och kommer att fotografera ändå när vi får tillfälle.

Däremot är han inte lika principfast om kraven handlar om att förhindra tidningen från att sälja bilderna vidare till tredje part.

— Där vill jag inte uttala mig lika kategoriskt.

Fler avsnitt
Fler videos