Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot Kristianstadsbladets poddarvode

300 kronor för 15 minuters färdigklippt podd. Det är arvodet som Kristiansbladet erbjuder hågade poddare. ”Oanständigt och oskäligt”, enligt Frilans Riks.

I en annons på Facebook efterlyser Kristianstadsbladet poddare, ”två kompisar som vill podda åt oss”. En färdigklippt ljudfil på 15-20 minuter om ”veckans mest lästa nyheter” ersätts med 300 kronor per person.

Annonsen får kritik av Gert Lundstedt, ordförande för Journalistförbundets frilansklubb Frilans Riks:

– Att erbjuda 300 kronor för en färdigklippt podd på 15-20 minuter är oanständigt och oskäligt. Vem kan leva på en sådan lön? Gota Media som äger Kristianstadsbladet säger sig värna journalistiken och demokratin. Om det ska vara trovärdigt, uppträd då anständigt och betala skäligt.

Kristianstadsbladets chefredaktör Jörgen Svensson skriver i ett mejl till Journalisten att poddsatsningen inte ska ses som journalistik utan är ett initiativ från marknadsavdelningen i samband med att tidningen marknadsför sig mot lokala gymnasieskolor.

– Om ersättningen är för låg kan naturligtvis alltid diskuteras. I vilket fall som helst, vi ska prata om det internt, menar Jörgen Svensson.

Fler videos
Fler avsnitt