FOTO: Miriam Bratt

"Gaudeamus granskande
funktion tas bort"

16 maj, 2017

Stockholms universitets studentkårs, SUS, medlemstidning Gaudeamus kan förlora sitt oberoende. Kårstyrelsen föreslår att SUS verksamhetschef blir ansvarig utgivare för Gaudeamus.

Det var i fredags eftermiddag som kårens styrelse presenterade ett förslag om tidningens framtid. Enligt förslaget vill kåren ta bort tidningens roll som redaktionellt oberoende. I propositionen står det vidare att det ska tillsättas en projektledare som ska undersöka tidningen framtid.

I dag är Gaudeamus chefredaktör CorneliaThomsson ansvarig utgivare för tidningen. Om propositionen går igenom i kårfullmäktige den 18 maj tar kårens verksamhetschef över rollen som ansvarig utgivare.

– Går proportionen igenom innebär det att man tar bort tidningens oberoende, dess granskande funktion. Om man har en granskade tidning visar det på att man har en öppen organisation som bjuder in till insyn, säger CorneliaThomsson.

Föreningen Fackförbundspressen har uttalat sitt stöd för Gaudeamus:

”En redaktionellt självständig medlemstidning har inte som uppgift att samverka med den övriga organisationen. Den har en annan roll, där självständigheten är ett centralt värde i sig. Den visar att en organisation är transparent och beredd att utsätta sig för granskning. Det skapar förtroende.”

Gaudeamus ägs av Stockholms universitets studentkår och dess existens säkras ekonomiskt genom stöd från universitetet. Var tredje år äskar kåren pengar av Stockholms universitet för sin verksamhet. Summan ligger på 8 miljoner kronor per år och 1,8 miljoner har gått till tidningen Gaudeamus, som Journalisten tidigare skrivit om.

Universitet har tidigare i detalj styrt hur pengarna ska användas. Men för en månad sedan tillkännagav universitetsledningen att finansieringsmodellen förändras. Det är nu upp till kåren att bestämma hur de vill fördela de 8 miljonerna.

 

 

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies