Fråga doktorn kritiseras
för Juholt-intervju

14 maj, 2012

GRN-beslut Programmet Fråga doktorn i SVT kritiseras av Granskningsnämnden för en intervju med den dåvarande socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholt.

Enligt nämnden fick Håkan Juholt stundtals långtgående möjligheter att redogöra för sin och Socialdemokraternas uppfattning i politiskt kontroversiella frågor utan något direkt ifrågasättande eller kommenterande från programledarens sida.

Inslaget brast därmed i kravet på opartiskhet.

Men på grund av programformen och att programledaren ändå ifrågasatte vissa av svaren ansåg nämnden, med viss tvekan, att bristen inte var så allvarliga att den medförde att inslaget stred mot kravet på opartiskhet. Två ledamöter var skiljaktiga och ville fälla inslaget. Programmet kritiseras dock av nämnden.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Erik XV fre, 2012-05-18 12:16
Hm. Hur var det nu Helena Giertta skrev? "I valet mellan yrkesrollen och partisympatier väljer journalister yrket. Vilket vi alla vet." Det tog inte många klick innan jag hittade ett exempel på det motsatta, i samma publikation dessutom.
Inlagt av Helena Giertta fre, 2012-05-18 14:15
Jaa du, Erik XV. Vi har Granskningsnämnden och Pressens opinionsnämnd och yrkesetiska nämnden till vår hjälp för att vi inte ska göra fel. Det händer ändå att vi gör misstag ibland, att vi inte är tillräckligt pålästa, att vi brister i vårt uppdrag. Det väsentliga är att journalister som yrkesgrupp, enligt de studier som gjorts på JMG, i valet mellan nyhetskriterier och personliga åsikter, väljer nyhetskriterierna. Det är detta vi alla vet (eftersom jag skriver i journalisternas tidning Journalisten så menar jag vi journalister med detta påstående). Om du går in under fliken Beslut från GRN eller Beslut från PON-beslut kommer du hitta många inslag och artiklar som kritiserats av Granskningsnämnden eller PON. Besluten hjälper oss att bli bättre journalister.
GRN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies