Gå direkt till textinnehållet

SVT kritiseras för missvisande grafik om klimatfrågan

GRN Granskningsnämnden kritiserar men friar Sveriges Television för att ha visat missvisande stapeldiagram.

Inslaget i SVT-programmet Klimathoppet presenterade statistik från den nationella SOM-undersökningen 2022 om hur svenskar tänker kring klimatförändringarna. I bakgrunden visades tillhörande stapeldiagram.

Ett av diagrammen visade hur svenskarna ser på klimatfrågan jämfört med andra samhällsfrågor och illustrerades med tre staplar i tre olika höjder. Ovanför staplarna stod det 46, 44 respektive 9 procent, där 46 procent representerade de som tyckte att klimatfrågan var mycket viktigare än andra samhällsfrågor.

Anmälaren anförde att staplarna i stapeldiagrammen var starkt missvisande i proportionen mellan 46 procent och 44 procent jämfört med stapeln på 9 procent.

Annons Annons

Granskningsnämnden konstaterar att det felaktigt såg ut som att andelen som tyckte att klimatfrågan var mycket viktigare stack ut jämfört med gruppen som tyckte att frågan var lika viktig som andra samhällsfrågor, och att detta gjorde att tittarna kunde få en missvisande bild av fördelningen av åsikter. Den grafiska redovisningen utgjorde en brist i förhållandet till kravet på saklighet, men siffrorna som visades i grafiken var ändå korrekta.

Inslaget i Klimathoppet kritiseras men frias av Granskningsnämnden.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos