Gå direkt till textinnehållet

Förtroendekrisen blev för djup

Förtroendet för ledningen på SVTs lokala nyheter var så skadat att det inte fanns någon annan utväg än att byta ut den. Krisen leder nu till att de lokala arbetsmiljöfrågorna och organisationen av lokalredaktionerna flyttas upp till divisionsnivå i SVTs interna hierarki med Anne Lagercrantz som ansvarig.

På måndagsförmiddagen hölls en mbl-förhandling på SVT om förändringarna i ledningen för SVTs lokala nyheter, och klockan 13 igår informerades personalen på möten runt om på lokalredaktionerna. Christina Ågren, programchef för lokala nyheter och minoriteter, samt hennes biträdande chef Ingvar Näslund, avgår.

Även om beskedet kom som en överraskning var det ingen som var riktigt förvånad. Många upplevde det som den naturliga konsekvensen av de senaste tre veckornas organisationskris på lokalredaktionerna.

Ingvar Näslund går till en ny tjänst på SVT på måndag, medan Christina Ågren sitter kvar till dess att en ny programchef kan rekryteras.

– Det kommer att gå ut en annons inom kort och min gissning är att det kommer att ta mellan tre och sex månader, men det kan man inte veta säkert förrän personen är rekryterad, säger Anne Lagercrantz, divisionschef SVT Nyheter och Sport.

Beskedet att Christina Ågren stannar kvar på sin tjänst i ytterligare några månader har väckt reaktioner bland medarbetare som Journalisten har pratat med. De menar att man inte kan vänta på en ny ledning, eftersom förtroendet är så skadat.

Att det är just förtroendekrisen som ledde fram till beslutet att stuva om i ledningen råder ingen tvekan om.

– Det har varit ett skadat förtroende så det är svårt att se att företaget kunde göra något annat, säger Hanna Nyberg (bilden), ordförande i journalistklubben på SVT. Men detta löser inte grundproblemet som är organisatoriskt. I fortsättning behöver företaget lyssna mer på medarbetarna och verkligen ta till sig av de signaler som kommer. Jag har stort hopp om att vi får till en bra dialog.

Chefen för nyhetsdivisionen Anne Lagercrantz menar att man har genomfört för många förändringar samtidigt, men att riktningen för de lokala nyheterna ligger fast, med ett större fokus på onlinepubliceringar.

– Vi ser att det finns ett skadat förtroende. Det är en samlad bedömning att det allra bästa för verksamheten nu är en ny ledning, säger Anne Lagercrantz. Både Kicki (Christina Ågren reds anm) och Ingvar (Näslund reds anm) är kvar i företaget, och de är två personer som är väldigt uppskattade för sitt journalistiska driv. Men nu är vi ense om att det här var det bästa för verksamheten. Det finns ingen konflikt i den frågan.

Det är inte första gången en omorganisation på lokala nyheterna leder till arbetsmiljöproblem – det kom hård kritik efter organisationsförändringen 2015 också. Arbetar ni på rätt sätt med arbetsmiljöfrågor?
– Jag var själv inte med under den förra omgörningen så jag kan bara utgå från den här. Det vi har konstaterat här är att vi inte har lyssnat tillräckligt och att vi har gjort för mycket samtidigt. Det måste vi lära av. På nyhetsdivisionen och på hela företaget har vi generellt en väldigt bra samverkan med fack och arbetsmiljöombud, tycker jag. Men igen, här har vi inte lyssnat tillräckligt.

Vidtar ni några konkreta åtgärder för att förbättra själva arbetsmiljöarbetet?
– En konkret åtgärd är att jag själv kommer att träffa fack och arbetsmiljöombud, det är ett nytt forum, och det börjar den här veckan, säger Anne Lagercrantz (bilden).

För ett företag som SVT med skarpa avdelningsgränser och tydliga chefsmandat är det inte en betydelselös förändring, även om den är tillfällig, menar medarbetare Journalisten pratat med. Det innebär att frågan om organisationen för de lokala nyheterna flyttar upp ett steg i organisationen samtidigt som programchefsledet vingklipps. Förtroendet förefaller inte vara intakt uppifrån i organisationen heller.

Är det några andra åtgärder ni vidtar för att förbättra arbetsmiljön på de lokala redaktionerna?
– Vi fortsätter att tillsätta resurser och göra formaten mer flexibla. Den här turbulensen påverkar förstås alla oavsett vad man jobbar med, men det ser lite olika ut beroende på var i landet man befinner sig och redaktionscheferna har därför gjort analyser utifrån hur det ser ut på deras redaktioner. Alla längtar efter att få ägna sig åt det vi alla älskar – bra journalistik, säger Anne Lagercrantz.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt