Försvaret misstror SvD

23 januari, 2009

width=280Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten misstror Svenska Dagbladets uppgifter om att försvaret ska ha eftersökt journalistiska källor i Afghanistan.

- Anklagelserna är så graverande, att vi måste hitta ett sätt att utreda frågan på, säger han.

Svenska Dagbladet kom med sitt första avslöjande den 17 januari. Det menade att Försvarets informationsstab begärt att få ta del av all mejlväxling mellan SvD och den svenska styrkan i Afghanistan. I mejlväxlingen fanns även ett mejl mellan en privat hotmejladress hos en av soldaterna.

Dagen därpå skrev SvD att informationsstaben även ville se mejlväxling till andra medier än SvD.

- Vi är satta att försvara Sveriges demokrati och däri även yttrandefriheten. Vi måste snabbt få en möjlighet att utreda detta. Det är otroligt besvärande för vår trovärdighet, säger Erik Lagersten.

Så fort han läste artikeln i SvD ville han anmäla sig själv till JK.

- Men vi är en myndighet och måste göra saker i lag och ordning. Vår juridiska avdelning undersöker just nu om vi kan göra en egen utredning. Det kan ju vara svårt, eftersom vi skulle kunna komma nära att själva stöta på en källa. När vi fått svar om det så ska vi ta reda på om vi som myndighet kan göra en anmälan till JK.

JK är den enda instans som har rätt att utreda yttrandefrihetsfrågor.

Enligt Erik Lagersten har flera personer, som känner sig utpekade i SvDs artikel, hört av sig till honom och sagt att uppgifterna i tidningen inte stämmer.

- SvD kan ha flera källor. De som kontaktat oss och som känt igen sig ger en version som inte stämmer överens med det som SvD skriver. Utifrån det som står i tidningen, finner jag det osannolikt att anklagelserna mot oss är korrekta. Vi måste så fort som möjligt komma till vägs ände med detta

SvDs redaktionschef Martin Jönsson har ingen tanke på att anmäla ärendet till JK.

- Vi vill inte vara anmälande part. Vår uppgift är att skriva. Vi är inte beredda att lämna ut vår dokumentation eller visa vårt arbetssätt för JK.

Martin Jönsson menar att SvD har "mycket gott på fötterna" när det gäller avslöjandet om att försvaret efterforskat källor.

- Både att insamlandet av mejl har skett på uppdrag från Stockholm och att det gått till pressofficer i Afghanistan. Vi har källor och dokumentation som styrker det.

Han menar också att försvaret har alla möjligheter att anmäla till JK.

- Försvaret har fel när de påstår att de inte kan göra en JK-anmälan, säger Martin Jönsson.

 

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies