Gå direkt till textinnehållet

Folket klandras för återanvänd toppless-bild

En bild på en kvinna med bar överkropp som tidningen Folket publicerade för första gången 1990 återpublicerades i maj förra året av samma tidning. Pressens Opinionsnämnd klandrar Folket för publiceringen.

I maj 1990 publicerade Folket en bild på två kvinnor, den ena i baddräkt och den andra topless, på tidningens framsida. Båda kvinnorna namngavs. Bilden var tänkt att illustrera den tidiga sommarvärmen.

Kvinnan utan överdel kände sig kränkt, förnedrad och utnyttjad och framförde personligen sina klagomål till tidningen. Enligt henne hade hon och hennes väninna bara medgivit tidningen att använda bilden om de båda befann sig under vattnet, så att det inte skulle synas att anmälaren saknade överdel.

I maj 2010 publicerades bilden igen, i en notis om 2010 års tidiga sommarvärme. Kvinnan anmälde då tidningen till PO. Hon tyckte att bilden borde ha tagits bort ur tidningens arkiv första gången hon framförde sitt klagomål. Folket har erbjudit kvinnan en ursäkt i tidningen som hon tackat nej till.

Annons Annons

PON anser liksom PO att större försiktighet bör vidtas vid publicering av bild på en persons nakna kropp och när det gäller arkivbilder. Folket klandras av PON.

Fler avsnitt
Fler videos