Gå direkt till textinnehållet

Financial Times Metoo-gräv stoppades – avslöjandet publiceras av New York Times istället

The Guardians tidigare stjärnkrönikör Nick Cohen utsatte minst sju kvinnliga kollegor för sexuella trakasserier, men när en reporter på konkurrenten Financial Times skulle avslöja historien så tystades den ned av den egna chefredaktören. Allt det här avslöjas nu av en grävreporter på en tredje tidning, The New York Times.

Jane Bradley, grävreporter för The New York Times, har intervjuat mer än 35 journalister på The Guardian och The Financial Times (FT) i sin undersökning av händelserna kring krönikören Nick Cohen, som under många år var stjärnskribent på The Guardian.

I artikeln kan hon visa hur FTs reporter Madison Marriage hade storyn om hur Nick Cohen fått lämna Guardian eftersom han under decennier utsatt medarbetare för sexuella trakasserier. Men den egna chefredaktören vägrade publicera den med motiveringen att Cohen inte hade en nog stark maktposition för att göra honom till ”en FT-story”.

Detta trots att Madison Marriage hade två utsatta kvinnor som var villiga att framträda med namn i artikeln, hon hade även dokument som styrkte sexuella övergrepp från Cohen under decennier.

En av de utsatta kvinnorna, Lucy Siegle, uppger till NYT att beslutet tog extra hårt på henne eftersom hon själv anmält Nick Cohen för sexuella trakasserier som hade skett inne på The Guardians nyhetsredaktion 2018, utan åtgärder. Hon menar att det här får det att se ut som att hela medieindustrin i Storbritannien gör allt för att skydda sig själv.

“Det känns som att #MeToo för brittiska medier bara varit en hashtagg att använda sig av när det passar”, säger Siegle.

NYT lyfter också flera liknande fall som ska ha tystats ner i brittiska medier genom åren.

Nick Cohen har inte svarat på NYT-reporterns frågor men uppger i ett mejlsvar att han redan skrivit spaltmeter om sin alkoholism, och att han är nykter sedan 2016. The Guardian uppger att de tar alla anklagelser om trakasserier på arbetsplatsen allvarligt och att de har processer för att utreda dessa.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt