Gå direkt till textinnehållet

Financial Times-reportern som övervakades av Tiktok: ”Skrämmande och kränkande”

En av de reportrar som övervakades av Tiktok förra året hade publicerat atiklar där anställda talat ut om missförhållanden på företaget.

Det var förra sommaren som Financial Times kunde berätta att sociala medier-appen Tiktok, som ägs av det kinesiska företaget Bytedance, hade spionerat på två journalister. En jobbade för Financial Times och den andra för Buzzfeed.

I en intervju med BBC berättar den ena reportern, Financial Times Londonkorrespondent Cristina Criddle, om händelsen. 

Det var strax före jul som Tiktok själva ringde upp henne för att berätta att fyra av deras anställda, två i Kina och två i USA, hade övervakat henne utan att hon visste något.

Annons Annons

Cristina Criddle vet inte hur länge hon varit övervakad, men konstaterar att hon hade jobbat med en rad artiklar där Tiktok-anställda hade berättat om missförhållanden.

Till saken hör också att kontot på Tiktok endast fanns i hennes privata mobil och var upprättat i hennes katts namn, Buffy. Cristina Criddles eget namn och vad hon jobbade med nämns inte i biografin på appen, och hon hade bara laddat upp kattvideor på kontot.

Cybersäkerhetsexperten Alan Woodward säger till BBC att den här nivån av övervakning inte kan beskrivas som slumpartad.

”Någon behövde gräva rejält för att hitta hennes konto” säger han till BBC.

Tiktok har bekräftat att företaget via Cristina Criddles IP-adress tittat på var hon befunnit sig och jämfört det med IP-data från ett okänt antal av deras anställda för att försöka ta reda på vem som hade pratat med journalister.

Enligt företaget har de fyra anställda som genomfört övervakningen missbrukat sin ställning, och händelsen hade inte godkänts av den högsta ledningen.

Fler avsnitt
Fler videos