Gå direkt till textinnehållet

New York Times efter sjukhusattacken i Gaza: Vi förlitade oss på Hamas uppgifter

Ledningen för New York Times menar att tidningen borde ha varit tydligare med att informationen om att ett sjukhus träffats av en israelisk missil var uppgifter som kom från Hamas.

Medier över hela världen rapporterade den 17 oktober att Israel bombat ett sjukhus i Gaza, och att femhundra personer dött. Men den enda källan var Hamas, och Israel har nekat till att ligga bakom bombningen. De uppgifter som nu finns tillgängliga pekar mot att det var en raket från en palestinsk organisation, islamiska jihad, som av misstag sköts mot sjukhuset. 

Det har fått New York Times att publicera en så kallad ”Editors note”, en typ av klargörande från tidningens ledning. Där framkommer att tidningen erkänner misstag i den initiala rapporteringen och att de anser att de förlitat sig för mycket på uppgifter från Hamas. 

”Den tidiga rapporteringen lutade sig för starkt på uppgifter från Hamas och det var inte tydligt att påståendena inte hade kunnat bekräftas”, skriver tidningen. 

Annons Annons

Enligt tidningen var artikel och rubrik två timmar efter första publiceringen uppdaterad på ett sätt som korrekt speglade vilken information som fanns tillgänglig. 

”Med tanke på den känsliga natur som nyheter har under en växande konflikt borde New York Times redaktörer ha varit försiktigare med hur nyheten presenterades initialt, och varit tydligare med vilken information som kunde verifieras”, skriver tidningen.

Fler avsnitt
Fler videos