Felaktig publicering om misshandel

12 oktober, 2009

PON-beslut Norrköpings Tidningar och Östgöta Correnspondenten fälls av Pressens opinionsnämnd, PON, för att man i en rad artiklar felaktigt påstått att en riksdagsman misstänkts för kvinnomisshandel.

(Rättad)

Det var under april och maj 2008 som NT och Corren (som tillhör samma koncern) publicerade ett antal artiklar om ett fall av kvinnomisshandel där misstankarna riktades mot en riksdagsman i Östergötland. Detta trots att ingen förundersökning mot riksdagsmannen hade inletts och uppgifterna om hans skuld var grundade på lösa rykten. 

Anmälaren ansåg sig utsatt för en smutskastningskampanj och upplevde att publiceringarna var djupt kränkande. Trots allmänintresset kring riksdagsmannens uppsatta ställning som förtroendevald så anser PON att båda tidningarna bör klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

  

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Ulf mån, 2011-12-19 22:19
Tyvärr är ju inte detta enda gången som jakten på “heta” nyheter fått en tidningsredaktion att gå ett par steg för långt. Många nyhetschefer och journalister skulle behöva stanna upp, fundera lite var journalistiken är på väg. I dag verkar det som att det viktigaste är att ha en bra rubrik, sedan om det stämmer är inte lika viktigt.
Inlagt av Henrik S Järrel mån, 2011-12-19 22:19
Ja, det gjorde PON alldeles rätt i, ty det vore ju fullständigt absurt om ett mer eller mindre oavvisligt allmänintresse rent principiellt skulle innebära att en person som är offentligt förtroendevald har skälig anledning att, mer än någon annan, tåla att medierna kolporterar mer eller mindre löst grundade rykten om/kring vederbörande som saknar varje rimligt kontrollerad sanningshalt och/eller faktabakgrund.
PON-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies