Gå direkt till textinnehållet

BBCs styrelseordförande avgår efter jävsanklagelser

BBCs styrelseordförande Richard Sharp lämnar bolaget efter jävsanklagelser. Och The Guardian ber om ursäkt efter publiceringen av en satirteckning av Sharp som fått kritik för att vara antisemitisk.

I fredags meddelade Richard Sharp sin avgång som styrelseordförande för det brittiska public service-bolaget BBC. Beskedet kom efter att en rapport slagit fast att han överträtt reglerna för offentliga utnämningar, skriver The Guardian. Richard Sharp ska före sitt tillträde ha underlättat kontakter mellan Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson och en affärsman som Johnson ska ha lånat 10 miljoner kronor av.

I helgen publicerade The Guardian en karikatyr av Sharp – som med sorgset ansikte ger sig iväg bärandes på en slags docka som föreställer premiärminister Rishi Sunak, som han tidigare har varit mentor för. 

Karikatyren följdes av protester från flera judiska organisationer i landet som menar att teckningen är antisemitisk, och kan liknas vid hur judar framställdes i nazistisk propaganda. The Guardian ber nu om ursäkt och hat avpublicerat bilden, skriver BBC.

Annons Annons

”Den här karikatyren möter inte vår redaktionella standard, och vi har beslutat att ta bort den från sajten. Vi vill be om ursäkt till Mr Sharp och det judiska samfundet”, säger en talesperson för The Guardian.

Fler videos
Fler avsnitt